Recept za MOKRI TURSKI KOLAČ - Poslastica za sve ljubitelje čokolade, ne može sočnije od ovoga
Poslastica koja je oduševila mnoge, a sigurno će i vaše ukućane.
Predstavljamo vam kolač koji će oduševiti sve ljubitelje čokolade. Reč je o turskom mokrom kolaču koji maltene pliva u čokoladi.
Evo kako se sprema i šta će vam biti potrebno.
Biskvit:
- 4 jaja (srednja-veća)
- 200g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200ml mleka
- 100ml ulja
- 3 kašike kakaa
- 220g brašna
- 1 prašak za pecivo
Nadev 1:
- 200 ml slatke pavlake
- 300 ml mleka
- 100 ml ulja
- 80 g šećera
- 2 kašike kakaa
- 100 g čokolade za kuvanje
Nadev 2:
- 400 ml mleka
- 30-40 g šećera
- 2 kašike kakaa
- 1,5 kašika brašna (malo punija 1 i po kašika)
- 100g čokolade za kuhanje
Uputstvo za Pripremu
1. Jaja, šećer i vanilin šećer penasto umutiti (7-10 min na najjačoj brzini).
2. Dodati mleko, ulje i kakao, zatim smanjiti brzinu miksera i kratko umutiti.
3. Ručno (žicom) umutiti prosejano brašno pomešano s praškom za pecivo ili mikserom na najmanjoj brzini.
4. Smesu izliti u nauljen pleh, lupnuti od kuhinjsku podlogu da izađu vazdušni mehurići, i peći na 180°C 20 minuta. Proveriti čačkalicom da li je biskvit pečen.
5. Par minuta pre kraja pečenja, pripremiti prvi nadev mešanjem svih sastojaka osim čokolade za kuvanje. Skloniti s vatre čim proključa, dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
6. Gotov biskvit izrezati na kocke, pa čačkalicom izbockati celi biskvit kako bi bolje upio nadev.
7. Vruć nadev preliti preko vrućeg biskvita. Postepeno prelivati da ravnomerno upije.
8. Ostaviti po strani, pripremiti drugi nadev mešanjem svih sastojaka osim čokolade. Maknuti s vatre čim proključa, dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
9. Ostaviti po strani da se umak ohladi, povremeno mešajući kutljačom/žicom da se ne stvori korica po vrhu.
10. Rashlađeni nadev preliti preko kolača i poslužiti odmah jer je tada najukusniji.