VAŽNO JE ZNATI: Evo koje ulje je KVALITETNO i idealno za PRŽENJE, a koje vrlo brzo postaje KANCEROGENO!
Nije na odmet znati...
Postoji mnogo vrsta ulja, a o benefitima nekih od njih smo već pisali (podsetite se klikom na link OVDE). Ipak, tu se priča ne završava, pa nastavljamo da otkrivamo koja su to još ulja vredan dodatak ishrani:
OJAČAJTE VAŠ IMUNI SISTEM: Ovi vitamini su ključni tokom oporavka od infekcije!
EMOTIVNE ŽAOKE I POSLOVNI IZAZOVI: Današnji horoskop donosi mnogo IZNENAĐENJA!
DVE STVARI u kući vam NARUŠAVAJU ZDRAVLJE, a da to NE ZNATE: Dovoljno je samo da vam je imunitet oslabljen
Iako je uveliko "simbol" zdrave ishrane, maslinovo ulje nije jedina opcija. Nije jednostavno izdvojiti samo jednu vrstu ulja kao najbolju, jer su neka ulja zbog svojstva, bolja za salate, neka za prženje, pečenje - kaže nutricionistkinja Nataša Đukić i otkriva koja ulja su dobra za šta:
Susamovo ulje
Postoji tamno susamovo ulje koje se dobija presovanjem prepečenih semenki susama i svetlo ulje, iz presnih semenki. I jedno i drugo su zdrava ulja, s tim što je tamno jačeg ukusa, ima orašastu i punu aromu, pogodnu za makrobiotičke gurmanluke. Svetlo susamovo ulje je lagane arome i koristi u blagim jelima.
Bundevino ulje
Bundevino ulje, ne samo da je zdravo, već je i omiljeno kod mnogih kuvara. Ima lepu zelenkastu ili crvenkastu boju i pun, orašast ukus. Lekovita svojstva bi bila uništena prženjem, pa se bundevina ulja preporučuju kao salatni preliv.
Kikiriki ulje
Ovo visokokvalitetno ulje ima izrazito visoku tačku dimljenja od 230 stepeni, pa je tako jedno od najboljih ulja za prženje u dubokom ulju i pečenje. Ovo ulje je jedno od najtrajnijih - mesecima može da stoji i da ne užegne. Iako je dobro za prženje, možete ga koristiti i za salate.
Laneno ulje
Laneno ulje blagotvorno deluje i kod srčanih problema, recimo aritmije. Na žalost ovo ulje ima veoma kratak rok trajanja, već nakon nekoliko nedelja gubi svoja svojstva, užegne i čak postane potencijalno kancerogeno. Koristite ga za prelivanje salata i povrća.