ВАЖНО ЈЕ ЗНАТИ: Ево које уље је КВАЛИТЕТНО и идеално за ПРЖЕЊЕ, а које врло брзо постаје КАНЦЕРОГЕНО!
Није на одмет знати...
Постоји много врста уља, а о бенефитима неких од њих смо већ писали (подсетите се кликом на линк ОВДЕ). Ипак, ту се прича не завршава, па настављамо да откривамо која су то још уља вредан додатак исхрани:
ОЈАЧАЈТЕ ВАШ ИМУНИ СИСТЕМ: Ови витамини су кључни током опоравка од инфекције!
ЕМОТИВНЕ ЖАОКЕ И ПОСЛОВНИ ИЗАЗОВИ: Данашњи хороскоп доноси много ИЗНЕНАЂЕЊА!
ДВЕ СТВАРИ у кући вам НАРУШАВАЈУ ЗДРАВЉЕ, а да то НЕ ЗНАТЕ: Довољно је само да вам је имунитет ослабљен
Иако је увелико "симбол" здраве исхране, маслиново уље није једина опција. Није једноставно издвојити само једну врсту уља као најбољу, јер су нека уља због својства, боља за салате, нека за пржење, печење - каже нутриционисткиња Наташа Ђукић и открива која уља су добра за шта:
Сусамово уље
Постоји тамно сусамово уље које се добија пресовањем препечених семенки сусама и светло уље, из пресних семенки. И једно и друго су здрава уља, с тим што је тамно јачег укуса, има орашасту и пуну арому, погодну за макробиотичке гурманлуке. Светло сусамово уље је лагане ароме и користи у благим јелима.
Бундевино уље
Бундевино уље, не само да је здраво, већ је и омиљено код многих кувара. Има лепу зеленкасту или црвенкасту боју и пун, орашаст укус. Лековита својства би била уништена пржењем, па се бундевина уља препоручују као салатни прелив.
Кикирики уље
Ово висококвалитетно уље има изразито високу тачку димљења од 230 степени, па је тако једно од најбољих уља за пржење у дубоком уљу и печење. Ово уље је једно од најтрајнијих - месецима може да стоји и да не ужегне. Иако је добро за пржење, можете га користити и за салате.
Ланено уље
Ланено уље благотворно делује и код срчаних проблема, рецимо аритмије. На жалост ово уље има веома кратак рок трајања, већ након неколико недеља губи своја својства, ужегне и чак постане потенцијално канцерогено. Користите га за преливање салата и поврћа.