DIJABETIČARI: Dijeta koja uspešno stabilizuje glikemički indeks
Izbacite med i pečeni krompir, a uvedite ribu i maslinovo ulje u ishranu i dijabetes neće biti na vašoj strani.
Cilj ove dijete je da smanji glikemički indeks (GI) u krvi jer je vrlo štetan za naš organizam. Broji vrednost od 1 do 100 i kao takav se nalazi u ugljenim hidratima, a namirnice bogate ovim indeksom su šećer, med i pečeni krompir.
Proteini i masti u ovoj dijeti nemaju GI vrednost, pa se zato savetuje konzumiranje piletine i ribe umesto crvenog mesa, kao i maslinovo ulje umesto zasićenih masti. Imajte na umu da svaka vrsta procesuirajune hrane (koja zahteva dugoročno spremanje i mnoštvo dodataka) povećava GI vrednost.
Postoje "dobri" i "loši" ugljeni hidrati, u zavisnosti od vremena i brzine kojom oni povećavaju nivo glukoze u krvi i osećaja sitosti koja kod dobrih duže traje nego kod loših.
Da bismo raspoznali koji su to dobri, a koji loši ugljeni hidrati, uveden je glikemički indeks. Hrana koja sadrži nisku vrednost indeksa malo podiže nivo glukoze u krvi, dok je sa hranom sa visokim sastojcima indeksa suprotan slučaj.
Ako unosimo te namirnice koje imaju visok GI, lučenje insulina se povećava, a mi sve više imamo potrebu za slatkim namirnicama što dodatno podiže nivo šećera u krvi.
Probajte jedan dan GI dijetu
Za doručak jedite ovsenu kašu ili pahuljice sa jagodama. U slučaju da niste ljubitelj ovih namirnica, poslužite se tostom od celog zrna, dodajući pečeni pasulj iz konzerve.
Za ručak napravite sendvič od piletine na ražanom hlebu ili pastu sa sosom od paradajza.
Večera neka da bude grilovana riba sa povrćem i mladim kuvanim krompirom, voćna salata ili kolač od jabuka.
Pitate se da li ima smisla podvrgnuti se ovoj dijeti? Ona vam obezbeđuje zdrav i postepen način gubljenja kilograma. Ovakav režim ishrane regulipe glikemički indeks u krvi, koji mora biti stabilizovan, inače vam preti opasnost od dijabetesa.
Velika mana koja vas može iscrpeti jeste to što GI dijeta zahteva da konstantno tragate za namirnicama sa niskim indeksom. Potrebno je da sa sobom uvek nosite spisak sastojaka koje možete unositi.