ДИЈАБЕТИЧАРИ: Дијета која успешно стабилизује гликемички индекс
Избаците мед и печени кромпир, а уведите рибу и маслиново уље у исхрану и дијабетес неће бити на вашој страни.
Циљ ове дијете је да смањи гликемички индекс (ГИ) у крви јер је врло штетан за наш организам. Броји вредност од 1 до 100 и као такав се налази у угљеним хидратима, а намирнице богате овим индексом су шећер, мед и печени кромпир.
Протеини и масти у овој дијети немају ГИ вредност, па се зато саветује конзумирање пилетине и рибе уместо црвеног меса, као и маслиново уље уместо засићених масти. Имајте на уму да свака врста процесуирајуне хране (која захтева дугорочно спремање и мноштво додатака) повећава ГИ вредност.
Постоје "добри" и "лоши" угљени хидрати, у зависности од времена и брзине којом они повећавају ниво глукозе у крви и осећаја ситости која код добрих дуже траје него код лоших.
Да бисмо распознали који су то добри, а који лоши угљени хидрати, уведен је гликемички индекс. Храна која садржи ниску вредност индекса мало подиже ниво глукозе у крви, док је са храном са високим састојцима индекса супротан случај.
Ако уносимо те намирнице које имају висок ГИ, лучење инсулина се повећава, а ми све више имамо потребу за слатким намирницама што додатно подиже ниво шећера у крви.
Пробајте један дан ГИ дијету
За доручак једите овсену кашу или пахуљице са јагодама. У случају да нисте љубитељ ових намирница, послужите се тостом од целог зрна, додајући печени пасуљ из конзерве.
За ручак направите сендвич од пилетине на ражаном хлебу или пасту са сосом од парадајза.
Вечера нека да буде грилована риба са поврћем и младим куваним кромпиром, воћна салата или колач од јабука.
Питате се да ли има смисла подвргнути се овој дијети? Она вам обезбеђује здрав и постепен начин губљења килограма. Овакав режим исхране регулипе гликемички индекс у крви, који мора бити стабилизован, иначе вам прети опасност од дијабетеса.
Велика мана која вас може исцрпети јесте то што ГИ дијета захтева да константно трагате за намирницама са ниским индексом. Потребно је да са собом увек носите списак састојака које можете уносити.