MOGU I TE KAKO DA ŠKODE: Evo koje ZDRAVE namirnice nam štete i kako
Iznenadićete se o kojem povrću i voću je reč.
Pojeli ste tri slatke palačinke i svesni ste da će vam se posle slošiti. Posle svake poluprerađene brze hrane, i kada je unesete u manjim količinama, posledice ostaju.
Međutim, da li ste znali da vam se može slošiti i kada konzumirate zdrave namirnice, u prekomernim količinama. Saznajte koje su to namirnice koje vam mogu praviti problem, pa mnogi nutricionisti savetuju umereno konzumiranje.
SPANAĆ. Povrće je koje je bogato belančevinama, vlaknima, vitaminima i mineralima, pa samim tim dobro je za čuvanje vida. Međutim, spanać sadrži i velike količine oksalata, koji najčešće izaziva stvaranje kamena u bubregu. Ma koliko ga vi voleli, jedite ga umereno.
POMORANDŽA I PARADAJZ. U slučaju da ih preterano konzumirate, njihova kiselina izaziva želudačni poremećaj koji se manifestuje bolom u grlu i povraćanjem. Nutricionisti savetuju da ne uzimate više od 2 pomorandže i paradajza dnevno.
TUNJEVINA U KONZERVI. Ako ste veliki ljubitelj ovog obroka, postoji mogućnost da se predozirate živom, jer se ovaj element u tunjevini nalazi u velikim količinama. O tome koliko je štetan ovaj obrok, detaljnije pročitajte OVDE.
Preteran unos žive može uzrokovati slabljenje vida, kvarenje sluha i slabost i grčeve u mišićima. Ovaj obrok ograničite na dve konzerve nedeljno.
SOJA. Ona ume da reguliše nivo holesterola u krvi I krvni pritisak, ali ako preterate sa unošenjem soje u organizam, možete izazvati manjak gvožđa i anemiju. Nemojte jesti više od jedne šake soje dnevno.
Pročitajte i:
- BACITE MUSLI I INTEGRALNE PAHULJICE: Nutricionista nam otkriva ŠTA JESTI ZA DORUČAK
- SAVETI ALERGOLOGA: Kako preživeti simptome prolećne alergije
- KOSA I OBRVE SU JOJ IZGORELI: Posle svega što je zadesilo, ponovo je učila da hoda
- MISLILA JE DA MRŠAVI, A ONDA JE UMRLA OD RAKA: Imala je 18 godina i rak sa želuca je prešao na oči i jajnike
- MRŠAVITE, A NE POMERATE SE: Probajte ovaj NAJLAKŠI TRENING