NAJRADOSNIJA TRPEZA: Uskršnji jelovnik za zadovoljavanje svih čula!
Ovakvu sofru lepo je i videti i "njušnuti", a kamoli probati.
Jaja u testu
Potrebno:
- 450g brašna
- 125g mleka
- malo kvasca
- 1 kafena kašičica soli
- 1 kafena kašičica margarina
- 2 supene kašike ulja
- 125ml vode
- 6 kuvanih jaja
- jaje, susam
Priprema:
Probajte i rolnice od pršute i zelene salate!
Zagrejati mleko da bude toplo, staviti u posudu i dodati kvasac da se zapeni. Dodati brašno, so, margarin, ulje i vodu, pa zamesiti testo i ostaviti ga na toplom. Jaja očistiti od ljuske. Od testa otkidati komade i razvaljati u krugove, pa na centar svakog staviti jaje i umotati. Stavljati umotana jaja u pleh postavljen papirom za pečenje, premazati ih razmućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C, oko 20 minuta.
Kuglice od pistaća i sira
Potrebno:
- 1/2 šolje očišćenih pistaća
- 300g izmrvljene fete
- 100g krem sira
Priprema:
Očišćene pistaće propržiti na tiganju bez masnoće, pa ih isitniti nožem (nikako seckalicom). Pomešati fetu i krem sir, pa kašičicom vaditi gomilice i stavljati ih na papir za pečenje, pa u frižider da se malo stvrdnu. Izvaditi iz frižidera i oblikovati kuglice pa uvaljati u pistaće. Držati u frižideru pre serviranja.
Potrebno:
- 300g jagnjetine
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 50g graška
- 50g pirinča
- celer
- 1 žumance
- pavlaka
- so, biber, peršun, aleva paprika, brašno
Priprema:
Zašto ne biste skuvali i krem čorbu od graška?
Meso iseći na kockice. Zagrejati ulje, dodati sitno seckan luk, pa pržiti dok ne postane staklast. Dodati rendanu šargarepu i celer i seckano meso. Doliti malo vode i pobiberiti, pa poklopiti. Posebno skuvati grašak, a posebno pirinač. Kada meso omekne dodati grašak i vodu u kojoj se kuvao, dodati pirinač, posoliti i ostavti da provri. Razmutiti pavlaku, žumance, alevu papriku, sitno seckan peršun i malo brašna, pa dodati u gotovu čorbu. Pustiti minut da provri.
Potrebno:
- 2kg jagnjećeg buta
- 2 kafene kašičice ruzmarine
- 50ml ulja
- 3 čena belog luka
- 2 supene kašike soka od limuna
- 50g pršute
- 1 supena kašika mešavine začina
- 1kg krompira
- 300g šargarepe
Priprema:
Da li ste nekada jeli teletinu u beloruskom sosu?
Jangjeći but pažljivo odvojiti od kosti, a deblje krajeve stanjiti. Površinu mesa natrljajti mešavinom začina, ruzmarinom i belim lukom. Nakapati limunovim sokom, a zatim preko mesa rasporediti narezani pršut. Jagnjetinu zarolati, vezati koncem i usoliti. Roladu zapeći na tiganju sa svih strana, dodati kolutove šargarepe i zajedno kratko pecite. Roladu i povrće izvaditi iz tiganja, staviti u pleh, podliti s malo vode (50 ml), pokriti folijom i peći na 200°C oko 45 minuta. Krumpir oljuštiti, kratko prokuvati (oko 5 minuta) i procediti. Skinuti foliju, dodati krompir, pomešati sa šargarepom i peći još 20-25 minuta. Pečenoj jagnjetini raseći konac, kratko je ohladiti, pa seći i servirati sa povrćem.
Potrebno:
- 400g keksa (pti ber)
- 2 pudinga od karamela
- 500ml mleka
- 100g putera
- 5 supenih kašika šećera
- 100g šlaga
- 150ml mleka
- crna kafa
- čokolada za kuvanje
Priprema:
Probajte i keks tortu sa dinjom!
Skuvati puding u provrelom mleku i odmah dodati puter. Ohladiti, pa dobro ohlađen fil dobro izmiksati. Dok se fil hladi umutiti šlag sa 150ml mleka. Filovati red keksa natopljenog kafom, pa šlag, pa red natopljenog keksa, pa krema, pa šlag, pa opet keks, itd... Tortu završiti slojem krema i preko narendati čokoladu.