НАЈРАДОСНИЈА ТРПЕЗА: Ускршњи јеловник за задовољавање свих чула!
Овакву софру лепо је и видети и "њушнути", а камоли пробати.
Јаја у тесту
Потребно:
- 450г брашна
- 125г млека
- мало квасца
- 1 кафена кашичица соли
- 1 кафена кашичица маргарина
- 2 супене кашике уља
- 125мл воде
- 6 куваних јаја
- јаје, сусам
Припрема:
Пробајте и ролнице од пршуте и зелене салате!
Загрејати млеко да буде топло, ставити у посуду и додати квасац да се запени. Додати брашно, со, маргарин, уље и воду, па замесити тесто и оставити га на топлом. Јаја очистити од љуске. Од теста откидати комаде и разваљати у кругове, па на центар сваког ставити јаје и умотати. Стављати умотана јаја у плех постављен папиром за печење, премазати их размућеним јајетом и посути сусамом. Пећи у загрејаној рерни на 200°Ц, око 20 минута.
Куглице од пистаћа и сира
Потребно:
- 1/2 шоље очишћених пистаћа
- 300г измрвљене фете
- 100г крем сира
Припрема:
Очишћене пистаће пропржити на тигању без масноће, па их иситнити ножем (никако сецкалицом). Помешати фету и крем сир, па кашичицом вадити гомилице и стављати их на папир за печење, па у фрижидер да се мало стврдну. Извадити из фрижидера и обликовати куглице па уваљати у пистаће. Држати у фрижидеру пре сервирања.
Потребно:
- 300г јагњетине
- 1 главица црног лука
- 1 шаргарепа
- 50г грашка
- 50г пиринча
- целер
- 1 жуманце
- павлака
- со, бибер, першун, алева паприка, брашно
Припрема:
Зашто не бисте скували и крем чорбу од грашка?
Месо исећи на коцкице. Загрејати уље, додати ситно сецкан лук, па пржити док не постане стакласт. Додати рендану шаргарепу и целер и сецкано месо. Долити мало воде и побиберити, па поклопити. Посебно скувати грашак, а посебно пиринач. Када месо омекне додати грашак и воду у којој се кувао, додати пиринач, посолити и оставти да проври. Размутити павлаку, жуманце, алеву паприку, ситно сецкан першун и мало брашна, па додати у готову чорбу. Пустити минут да проври.
Потребно:
- 2кг јагњећег бута
- 2 кафене кашичице рузмарине
- 50мл уља
- 3 чена белог лука
- 2 супене кашике сока од лимуна
- 50г пршуте
- 1 супена кашика мешавине зачина
- 1кг кромпира
- 300г шаргарепе
Припрема:
Да ли сте некада јели телетину у белоруском сосу?
Јангјећи бут пажљиво одвојити од кости, а дебље крајеве стањити. Површину меса натрљајти мешавином зачина, рузмарином и белим луком. Накапати лимуновим соком, а затим преко меса распоредити нарезани пршут. Јагњетину заролати, везати концем и усолити. Роладу запећи на тигању са свих страна, додати колутове шаргарепе и заједно кратко пеците. Роладу и поврће извадити из тигања, ставити у плех, подлити с мало воде (50 мл), покрити фолијом и пећи на 200°Ц око 45 минута. Крумпир ољуштити, кратко прокувати (око 5 минута) и процедити. Скинути фолију, додати кромпир, помешати са шаргарепом и пећи још 20-25 минута. Печеној јагњетини расећи конац, кратко је охладити, па сећи и сервирати са поврћем.
Потребно:
- 400г кекса (пти бер)
- 2 пудинга од карамела
- 500мл млека
- 100г путера
- 5 супених кашика шећера
- 100г шлага
- 150мл млека
- црна кафа
- чоколада за кување
Припрема:
Пробајте и кекс торту са дињом!
Скувати пудинг у проврелом млеку и одмах додати путер. Охладити, па добро охлађен фил добро измиксати. Док се фил хлади умутити шлаг са 150мл млека. Филовати ред кекса натопљеног кафом, па шлаг, па ред натопљеног кекса, па крема, па шлаг, па опет кекс, итд... Торту завршити слојем крема и преко нарендати чоколаду.