Namirnice koje ne trpe podgrevanje
Da li ste znali da je prilikom podgrevanja supe zdravije da izbacite meso i povrće, grejući samo tečnost?
Podgrevanje hrane generalno nije preporučljivo jer većina u sebi sadrži materije koji nakon podgrevanja postanu štetni, a te namirnice gube svoja nutritivna hranljiva svostva, enzime i samim tim i one postanu toksične.
Nutricionisti navode neke od namirnica koje nikako ne bi trebalo da stavljate na ringlu.
- Spanać, repa i celer u sebi sadrže nitrate koji pod dejstvom mikroorganizama i na visokim temperaturama postaju vrlo kancerogeni. Posebno se napominje da spanać obavezno jedete isključivo u svežem obliku.
- Posle podgrejavanja, meso gubi na proteinima i menja mu se čitava struktura, te se stoga smatra vrlo kancerogenim.
- Pečurke se zbog svojih proteina lako menjaju i postaju štetne, pa ih je preporučljivo zagrejati do 70 stepeni, piše portal zdravenamirnice.com.
- Bićete šokirani kada čujete da krompir takođe spada u ovu grupu. Najnovije istraživanje je pokazalo da je on najzdraviji u kuvanom obliku, ali ohlađen, jer kada se ohladi u njemu dolazi do povećanja količine otpornog skroba koji ima probiotsko dejstvo.
Jedine namirnice koje trpe podgrevanje su žitarice i njihov sastav ostaje relativno nepromenjen. Tu spadaju pirinač, ječam i zob. Pitate se šta je sa supom? Njeno podgrevanje je dozvoljeno samo ukoliko se izvade meso i povrće, pa zagrejete samu tečnost.
- Pročitajte i:
- Nemate saosećanja prema duševno obolelima? Posle ovog snimka, imaćete
- BITAN JE TRUD: Ove žene imaju cilj i nije ih sramota svojih kilograma (FOTO)
- ZAMENA ZA ZUBNI KONAC: Žvakaća guma savršeno otklanja bakterije
- Osmogodišnja devojčica otkrila lek protiv raka! (VIDEO)
- LEPA VEST: Uskoro stiže lek protiv alergije na kikiriki