Намирнице које не трпе подгревање
Да ли сте знали да је приликом подгревања супе здравије да избаците месо и поврће, грејући само течност?
Подгревање хране генерално није препоручљиво јер већина у себи садржи материје који након подгревања постану штетни, а те намирнице губе своја нутритивна хранљива своства, ензиме и самим тим и оне постану токсичне.
Нутриционисти наводе неке од намирница које никако не би требало да стављате на ринглу.
- Спанаћ, репа и целер у себи садрже нитрате који под дејством микроорганизама и на високим температурама постају врло канцерогени. Посебно се напомиње да спанаћ обавезно једете искључиво у свежем облику.
- После подгрејавања, месо губи на протеинима и мења му се читава структура, те се стога сматра врло канцерогеним.
- Печурке се због својих протеина лако мењају и постају штетне, па их је препоручљиво загрејати до 70 степени, пише портал zdravenamirnice.com.
- Бићете шокирани када чујете да кромпир такође спада у ову групу. Најновије истраживање је показало да је он најздравији у куваном облику, али охлађен, јер када се охлади у њему долази до повећања количине отпорног скроба који има пробиотско дејство.
Једине намирнице које трпе подгревање су житарице и њихов састав остаје релативно непромењен. Ту спадају пиринач, јечам и зоб. Питате се шта је са супом? Њено подгревање је дозвољено само уколико се изваде месо и поврће, па загрејете саму течност.
- Прочитајте и:
- Немате саосећања према душевно оболелима? После овог снимка, имаћете
- БИТАН ЈЕ ТРУД: Ове жене имају циљ и није их срамота својих килограма (ФОТО)
- ЗАМЕНА ЗА ЗУБНИ КОНАЦ: Жвакаћа гума савршено отклања бактерије
- Осмогодишња девојчица открила лек против рака! (ВИДЕО)
- ЛЕПА ВЕСТ: Ускоро стиже лек против алергије на кикирики