Paradajz neobične boje i delotvornog dejstva
Indigo Rose - kombinacija crvenog i bordo paradajza
Najtraženija sorta paradajza među uzgajivačima jeste Indigo Rose. Nastao je ukrštanjem bordo i crvenog paradajza, što je bila ideja američkog profesora sa univerziteta Oregon. Istraživajući blagotvorno dejstvo na zdravlje, došao je na ovu ideju. Na taj način dobio je proizvod izuzetnog sastava i neobične boje.
Bogat vitaminima, crni paradajz veoma utiče na usporavanje starenja, posebno na starenje mozga, pa je odgovoran za sposobnost učenja i dobru memoriju.
Antocijanin iz paradajza smanjuje rizik od pojave srčanog udara, pomaže u zarastanju rana i ima protivupalno dejstvo. Istraživanje koje je u toku je već donelo određene rezultate, poput toga da antocijanini blokiraju hemikalije koje uzrokuju rak, kao i da sprečavaju dalji rast tumora.
Ima mnogo intenzivniji ukus od običnog paradajza. Posebno je pogodan za ishranu dijabetičara i onih sa strogim dijetama, jer sadrži manju količinu ugljenih hidrata i veću količinu vitamina C od drugih sorti. Neki smatraju da je nezamenljiv sastojak salata.
Treba znati da on nije sasvim prirodan proizvod, jer je antocijanin u bordo paradajzu unet veštačkim putem da bi se stvorio proizvod sa svojstvima borovnice, aronije i crnog gvožđa. Zbog toga se smatra GMO proizvodom. Ipak, ne sadrži štetna dejstva i ima blagotvorna svojstva, pa se svrstava u grupu savremene hrane.
(medias.rs)