Парадајз необичне боје и делотворног дејства
Индиго Росе - комбинација црвеног и бордо парадајза
Најтраженија сорта парадајза међу узгајивачима јесте Индиго Росе. Настао је укрштањем бордо и црвеног парадајза, што је била идеја америчког професора са универзитета Орегон. Истраживајући благотворно дејство на здравље, дошао је на ову идеју. На тај начин добио је производ изузетног састава и необичне боје.
Богат витаминима, црни парадајз веома утиче на успоравање старења, посебно на старење мозга, па је одговоран за способност учења и добру меморију.
Антоцијанин из парадајза смањује ризик од појаве срчаног удара, помаже у зарастању рана и има противупално дејство. Истраживање које је у току је већ донело одређене резултате, попут тога да антоцијанини блокирају хемикалије које узрокују рак, као и да спречавају даљи раст тумора.
Има много интензивнији укус од обичног парадајза. Посебно је погодан за исхрану дијабетичара и оних са строгим дијетама, јер садржи мању количину угљених хидрата и већу количину витамина Ц од других сорти. Неки сматрају да је незаменљив састојак салата.
Треба знати да он није сасвим природан производ, јер је антоцијанин у бордо парадајзу унет вештачким путем да би се створио производ са својствима боровнице, ароније и црног гвожђа. Због тога се сматра ГМО производом. Ипак, не садржи штетна дејства и има благотворна својства, па се сврстава у групу савремене хране.
(medias.rs)