UČINITE GA JOŠ BOLJIM: Kako da MESO postane NAJZDRAVIJI obrok
Ako ga jedete na pogrešan način, izlažete se većem riziku od raka.
Primetićete da se danas sve više jedu mesne prerađevine. Belančevine u mesu su korisne za razvoj i obnavljanje organizma, ali to ne znači da svaki dsn treba da jedemo ogromnu porciju mesa, jer svaka neumerenost će nas koštati zdravlja.
Evo nekoliko saveta kako da vam meso više koristi, nego što šteti.
1. Crveno meso poput govedine i svinjetine možete jesti jednom ili dvaput nedeljno, jer u slučaju da ih jedete češće, izloženi ste većem riziku od raka debelog creva. Do kobne bolesti dolazi, ako meso često pržite ili nepravilno roštiljate, jer time stvarate policiklične aromatske spojeve.
O tome koliko je i da li crveno meso štetno, detaljnije pročitajte OVDE.
2. Umesto mesnih prerađevina, jedite krto meso, poput junjetine ili prsa piletine.
3. Izbegavajte pohovano i meso prženo u biljnom ulju. Ono ima više kalorija, trans masnih kiselina, koje povećavaju nivo holesterola u krvi. Nutricionisti savetuju da jedete prženo meso sa mnogo zelene salate i povrća. Izbegavajte kombinaciju mesa i ugljenih hidrata, a najviše krompira, testenine i hleba. Takav obrok otežava rad metabolizma i probavu.
Pročitajte i:
- DUŠICA JE IMALA RAK PLUĆA I BILA JE SA OBE NOGE U GROBU: Lekari je poslali kući, a onda se desilo čudo (VIDEO)
- ODJEDNOM VAM SE ZAVRTELO U GLAVI? Saveti kako da izbegnete hronične upale ovog PROMENLJIVOG VREMENA
- PUSTOŠITE FRIŽIDER NOĆU? Evo šta je uzrok prejedanja u kasne sate
- PRODUŽIĆE VAM ŽIVOT ZA 20 GODINA: Uz ovaj recept NIKO NEĆE ZNATI KOLIKO GODINA IMATE
- CVILEO, PLAKAO I UMRO JOJ U NARUČJU: Lekari nisu na vreme saznali da je beba bolovala od meningitisa