Unosimo 10 grama, a dozvoljeno je 6
Obavezno proverite koliko soli sadrže namirnice u vašoj ishrani.
LONDON - Stručnjaci tvrde da dnevno ne bismo smeli da unesemo više od 5 do 6 grama soli, iako većina unosi više od 10 grama.
Oko tri četvrtine od ukupne količine soli koju unosimo ishranom nalazi se u prerađenim namirnicama i zato je važno da se uvek proveri njihov sastav na pakovanju, piše Večernji list.
To upozorenje se posebno odnosi na hleb, žitarice, sir, suhomesnate proizvode i gotova jela.
Istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da je pritisak, kod ispitanika koji su izbacili masnoće iz ishrane i zamenili ih voćem, povrćem, ribom i žitaricama, znatno smanjen.
Sastojak kuhinjske soli koji se dovodi u vezu sa visokim krvim pritiskom (hipertenzijom) jeste natrijum - hlorid, spoj koji je prisutan u sastavu mnogih namirnica.