Уносимо 10 грама, а дозвољено је 6
Обавезно проверите колико соли садрже намирнице у вашој исхрани.
ЛОНДОН - Стручњаци тврде да дневно не бисмо смели да унесемо више од 5 до 6 грама соли, иако већина уноси више од 10 грама.
Око три четвртине од укупне количине соли коју уносимо исхраном налази се у прерађеним намирницама и зато је важно да се увек провери њихов састав на паковању, пише Вечерњи лист.
То упозорење се посебно односи на хлеб, житарице, сир, сухомеснате производе и готова јела.
Истраживање британских научника показало је да је притисак, код испитаника који су избацили масноће из исхране и заменили их воћем, поврћем, рибом и житарицама, знатно смањен.
Састојак кухињске соли који се доводи у везу са високим крвим притиском (хипертензијом) јесте натријум - хлорид, спој који је присутан у саставу многих намирница.