ZA PRAVE GURMANE: Harmonika krompir
Uz malo umeća i mnogo mašte, napravićete specijalitet dostojan najboljih svetskih restorana.
Osnovno potrebno:
12 krompira slične veličine
Priprema:
Krompir oljuštite i operite, pa tankim i oštrim nožem zasecite proreze da bi ste dobili izgled harmonike. Da biste bili sigurni da nećete prerezati krompir do kraja, preporučujemo vam da prvi put stavite krompir u neku veliku supenu kašiku ili varjaču i zasecajte krompir do njenih ivica.
U proreze na krompiru stavljajte namirnice. A ako se pitate koje... hm... predložićemo vam nekoliko kombinacija:
1) Tanko sečene kriške slanine i kačkavalja stavljati u proreze krompira, a odozgo krompire pospite rendanim kačkavaljem.
2) Isečen krompir začiniti alevom paprikom, solju i biberom i premazati uljem. Na pola pečenja po krompiru posuti mešavinu rendanog parmezana i prezli.
Probajte i voćne ražnjiće sa čokoladnim fondijem
3) U proreze staviti šnite dimljenog kačkavalja. Pomešati kiselu pavlaku, malo mleka i začine po želji, pa naneti preko krompira. Pomešati prezle, parmezan i sitno seckanu pršutu, pa tu mešavinu posuti preko pavlake.
4) Iseckati mocarelu i paradajz na tanke šnite, pa ih stavljati u kombinaciji sa svežim bosiljkom naizmenično u proreze krompira.
5) Kisele krastavčiće iseći na žilijen, beli luk iseći sitno i naizmenično sa sremskim sirom puniti krompir.
Krompir potom poređate u nauljen pleh (ili pleh postavljen papirom za pečenje) i pečete na 220°C oko pola sata. Ipak, predlažemo vam da proveravate viljuškom da li je krompir pečen.
+ Dodatna maštarija: Otopite tri supene kašike putera i pomešajte sa sitno seckanim belim lukom i peršunom, pa pred kraj pečenja prelijte krompire tom mešavinom.