ЗА ПРАВЕ ГУРМАНЕ: Хармоника кромпир
Уз мало умећа и много маште, направићете специјалитет достојан најбољих светских ресторана.
Основно потребно:
12 кромпира сличне величине
Припрема:
Кромпир ољуштите и оперите, па танким и оштрим ножем засеците прорезе да би сте добили изглед хармонике. Да бисте били сигурни да нећете пререзати кромпир до краја, препоручујемо вам да први пут ставите кромпир у неку велику супену кашику или варјачу и засецајте кромпир до њених ивица.
У прорезе на кромпиру стављајте намирнице. А ако се питате које... хм... предложићемо вам неколико комбинација:
1) Танко сечене кришке сланине и качкаваља стављати у прорезе кромпира, а одозго кромпире поспите ренданим качкаваљем.
2) Исечен кромпир зачинити алевом паприком, сољу и бибером и премазати уљем. На пола печења по кромпиру посути мешавину ренданог пармезана и презли.
Пробајте и воћне ражњиће са чоколадним фондијем
3) У прорезе ставити шните димљеног качкаваља. Помешати киселу павлаку, мало млека и зачине по жељи, па нанети преко кромпира. Помешати презле, пармезан и ситно сецкану пршуту, па ту мешавину посути преко павлаке.
4) Исецкати моцарелу и парадајз на танке шните, па их стављати у комбинацији са свежим босиљком наизменично у прорезе кромпира.
5) Киселе краставчиће исећи на жилијен, бели лук исећи ситно и наизменично са сремским сиром пунити кромпир.
Кромпир потом поређате у науљен плех (или плех постављен папиром за печење) и печете на 220°Ц око пола сата. Ипак, предлажемо вам да проверавате виљушком да ли је кромпир печен.
Додатна маштарија: Отопите три супене кашике путера и помешајте са ситно сецканим белим луком и першуном, па пред крај печења прелијте кромпире том мешавином.