ZA SVE PREHLAĐENE: Ublažite kašalj prirodnim putem!
Ako ste već ove zime čuli ono čuveno "kašlješ kao magarac", vreme je da se pozabavite sprečavanjem te neprijatne nuspojave prehlade.
Kašalj je posledica virusne ili bakterijske infekcije disajnih puteva. Do njega dolazi kad virusi, bakterije, prašina ili drugi iritanti nadražuju nervne završetke u disajnim putevima između grla i pluća. Tada telo kašljem pokušava da pročisti puteve...
A kad smo kod tela – da li ste znali da brzina vazduha, pri kašljanju, dostiže sto kilometara na sat? To vam dovoljno govori o tome koliko se vaše telo napreže – ako toga već niste dovoljno bolno svesni.
Dakle, ako vas muči kašalj, trk u kuhinju! Nabavite med, limun, đumbir, beli i crveni luk i ljutu papričicu, pa pripremite sirupe i čajeve koji će vam ublažiti kašalj, a usput će smiriti i upalu grla.
Sirup sa medom i limunom
Pomešati 150ml meda, 50ml ekstradevičanskog maslinovog ulja i 50ml sveže ceđenog limunovog soka, pa dobijenu smesu grejte do tačke vrenja. Sipajte je u sterilisanu flašicu i sačuvajte u frižideru. Tako skladišten sirup možete koristiti najmanje tri sedmice. Uzimajte jednu supenu kašiku sirupa tri-četiri puta dnevno.
Ljuti sirup protiv kašlja
Sipajte 4 kafene kašičice kvalitetnog meda u činiju, pa dodajte 1 sitno seckani crveni luk i 3 izrendana sveža đumbira. Promešajte i ostavite da odstoji tokom noći, savetuje portal Alternativa za vas, kako bi med apsorbovao aktivne sastojke koje luk i đumbir otpuštaju. Te sastojke možete kasnije izvaditi iz meda ili ih ostaviti, po želji. Uzimajte jednu kašičicu smese pet-šest puta dnevno.
Čaj od đumbira
Ubaciti 12 režnjeva svežeg đumbira u posudu sa šest decilitra vode. Grejte na laganoj vatri dvadesetak minuta i skinite s vatre (voda ne sme da vri). Procedite, dodajte supenu kašiku meda i dve supene kašike sveže ceđenog limunovog soka. Ako vam je čaj previše ljut, dodajte još vode i meda. Pijte nekoliko šoljica dnevno.
Čaj od majčine dušice
U dva decilitra kipuće vode dodati dve kafene kašičice majčine dušice. Ostavite lišće u vodi deset minuta, pa procedite. Dodajte limunov sok i med, jer oni deluju antibakterijski i pojačavaju smirujući učinak na disajne puteve.
A kad je kašalj baš težak...
Ubacite u tiganj dve grančice majčine dušice, jedan štapić cimeta, jedan mali luk (oljušten i iseckan na kockice), smrvljen čen belog luka i jednu ljutu papričicu (blago zasečenu), pa zalijte sa 50ml ekstradevičanskog maslinovog ulja i 150ml meda. Promešajte smesu i grejte je do tačke vrenja, pa je skinite sa vatre, pokrijte i ostavite da se u potpunosti ohladi. Procedite, dodajte 50ml limunovog soka i sipajte u sterilisane flašice. Uzimajte sirup tri-četiri puta dnevno.
Pročitajte i:
PREHLADA NAM STIŽE: Nema boljeg leka od inhalacije
5 puta učinkovitije od sirupa za kašalj - ananas