ЗА СВЕ ПРЕХЛАЂЕНЕ: Ублажите кашаљ природним путем!
Ако сте већ ове зиме чули оно чувено "кашљеш као магарац", време је да се позабавите спречавањем те непријатне нуспојаве прехладе.
Кашаљ је последица вирусне или бактеријске инфекције дисајних путева. До њега долази кад вируси, бактерије, прашина или други иританти надражују нервне завршетке у дисајним путевима између грла и плућа. Тада тело кашљем покушава да прочисти путеве...
А кад смо код тела – да ли сте знали да брзина ваздуха, при кашљању, достиже сто километара на сат? То вам довољно говори о томе колико се ваше тело напреже – ако тога већ нисте довољно болно свесни.
Дакле, ако вас мучи кашаљ, трк у кухињу! Набавите мед, лимун, ђумбир, бели и црвени лук и љуту папричицу, па припремите сирупе и чајеве који ће вам ублажити кашаљ, а успут ће смирити и упалу грла.
Сируп са медом и лимуном
Помешати 150мл меда, 50мл екстрадевичанског маслиновог уља и 50мл свеже цеђеног лимуновог сока, па добијену смесу грејте до тачке врења. Сипајте је у стерилисану флашицу и сачувајте у фрижидеру. Тако складиштен сируп можете користити најмање три седмице. Узимајте једну супену кашику сирупа три-четири пута дневно.
Љути сируп против кашља
Сипајте 4 кафене кашичице квалитетног меда у чинију, па додајте 1 ситно сецкани црвени лук и 3 изрендана свежа ђумбира. Промешајте и оставите да одстоји током ноћи, саветује портал Алтернатива за вас, како би мед апсорбовао активне састојке које лук и ђумбир отпуштају. Те састојке можете касније извадити из меда или их оставити, по жељи. Узимајте једну кашичицу смесе пет-шест пута дневно.
Чај од ђумбира
Убацити 12 режњева свежег ђумбира у посуду са шест децилитра воде. Грејте на лаганој ватри двадесетак минута и скините с ватре (вода не сме да ври). Процедите, додајте супену кашику меда и две супене кашике свеже цеђеног лимуновог сока. Ако вам је чај превише љут, додајте још воде и меда. Пијте неколико шољица дневно.
Чај од мајчине душице
У два децилитра кипуће воде додати две кафене кашичице мајчине душице. Оставите лишће у води десет минута, па процедите. Додајте лимунов сок и мед, јер они делују антибактеријски и појачавају смирујући учинак на дисајне путеве.
А кад је кашаљ баш тежак...
Убаците у тигањ две гранчице мајчине душице, један штапић цимета, један мали лук (ољуштен и исецкан на коцкице), смрвљен чен белог лука и једну љуту папричицу (благо засечену), па залијте са 50мл екстрадевичанског маслиновог уља и 150мл меда. Промешајте смесу и грејте је до тачке врења, па је скините са ватре, покријте и оставите да се у потпуности охлади. Процедите, додајте 50мл лимуновог сока и сипајте у стерилисане флашице. Узимајте сируп три-четири пута дневно.
Прочитајте и:
ПРЕХЛАДА НАМ СТИЖЕ: Нема бољег лека од инхалације
5 пута учинковитије од сирупа за кашаљ - ананас