ZVEZDA TRPEZE: 9 savršenih recepata za tunjevinu iz konzerve!
Konzerve nisu stvorene za elegantne večere, ali tuna iz njih i te kako može da napravi čudo.
Tunjevina je izuzetno zdrava namirnica. Ona sadrži minerale (kalijum, selen i magnezijum), velike količine vitamina B kompleksa i omega-3 masne kiseline. Smanjuje simptome depresije, jača imunitet, štiti srce i ublažava bolove u zglobovima. Sprečava rak, čuva zdravlje očiju, odličan je antioksidans i, čak iako dolazi iz konzerve, odlično je imati je za trpezom.
Spremite neki od ovih 9 specijaliteta i oduševite goste na večeri!
Potrebno:
- 225g špageta
- 1 supena kašika maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka, sitno seckanog
- 1 čen belog luka, zgnječen
- 5 jaja
- 2 konzerve tunjevine (oceđene i usitnjene)
- 1/4 šolje rendanog kačkavalja (preporuka: čedar sir)
- so, biber, origano, bosiljak
Priprema:
Skuvati špagete al dente, procediti ih i isprati pod hladnom vodom pa ostaviti sa strane. Ugrejati ulje u velikom tiganju. Propržiti luk na srednjoj temperaturi otprilike pet minuta, pa dodati beli luk i dinstati još minut. U velikoj činiji zamešati pastu, tunjevinu, umućena jaja i luk. Posoliti, pobiberiti i dodati začine. Sve vratiti u tiganj i posuti odozgo rendani sir. Kuvajte bez mešanja, dok se jaja u potpunosti ne ukuvaju (10-ak minuta), pa ubacite u rernu na srednju temperaturu, dok ne počne da dobija boju. "Pitu" secite na trouglove i servirajte sa salatom.
Italian Spaghetti Pie --> Recipe: https://t.co/OfRFspMWmi pic.twitter.com/rsLpqZ32Vi
— Grandmothers Kitchen (@GrammaLuvs2Cook) June 14, 2014
Priprema:
- 2 konzerve tunjevine (oceđene i usitnjene)
- 1/4 šolje majoneza
- 1/4 šolje sosa od paradajza, luka i ljutih papričica (može da posluži ajvar ili ljutenica)
- 6 tortilja
- 3/4 šolje rendanog kačkavalja
Priprema:
Pomešati tunjevinu, majonez i sos (ajvar ili ljutenicu). Tri tortilje premazati ovom mešavinom, pospite kačkavalj i odozgo "poklopite" tortiljama. Blago podmazati tiganj i propržiti kesadilje, jednu po jednu, dok ne dobiju boju. Okrenuti i peći i sa druge strane, kako bi se kačkavalj dobro istopio.
Potrebno:
- 2 konzerve tunjevine (oceđene i usitnjene)
- 1/4 šolje majoneza
- 1-2 supene kašike svežeg limunovog soka
- 1 štap celera, sitno iseckan
- 2 mlada luka, sitno seckana
- 1 supena kašika sitno seckanog peršuna
- 4 parčeta integralnog hleba
- 4 kriške paradajza
- 4 šnite kačkavalja ili mocarele
- so, biber
Priprema:
Pomešati tunjevinu, majonez, sok od limuna, celer, luk i peršun. Posoliti i pobiberiti. Tostirati hleb i na njih naneti mešavinu od tunjevine. Preko toga staviti po šnitu kačkavalja i krišku paradajza, pa preko još jednu šnitu kačkavalja. Sendviče naređati u ugrejanu rernu na nekoliko minuta, da se sir zatopi.
Potrebno:
- 250g makarona
- ekstra devičansko maslinovo ulje
- 1 konzerva tunjevine
- 1 1/2 kafena kašičica sušenog peršuna
- sušeni crni luk, so, biber
- 1 rendana šargarepa
- 1/2 malog paradajza, sitno seckana
Priprema:
Kuvati makarone sa kašičicom sušenog peršuna, sušenim crnim lukom, solju i biberom. Pustiti da prokuva i onda kuvati još 8 minuta, kako bi testo bilo skuvano al dente. Procediti i isprati hladnom vodom. Vratiti pastu u lonac, pa je preliti maslinovim uljem i dobro promešati, pa staviti u frižider da se testenina potpuno ohladi. Tunjevinu procediti i isitniti, dodati vrlo malo maslinovog ulja, preostali peršun, seckani luk, so i biber. Dobro promešati pa zajedno sa šargarepom i paradajzom dodati ohlađenoj pasti i servirati.
Potrebno:
- 2 konzerve tunjevine, oceđene
- 2 umućena jajeta
- 1 sitno rendana šargarepa
- 1/4 šolje začinjenih prezli
- 1 mladi luk, sitno seckan
- 2 supene kašike sitno seckanog peršuna
- prstohvat bibera
- 4 kafene kašičice maslinovog ulja
- 4 zemičke
Priprema:
Zamešati tunjevinu, jaja, šargarepu, prezle, luk, peršun i biber. Mešavinu oblikovati u četiri pljeskavice. U velikom tiganju zagrejati maslinovo ulje na srednjoj temperaturi, pa peći burgere po 4-5 minuta sa svake strane. Okretati ih pažljivo, da se ne bi raspali. Servirati na tostiranim zemičkama uz majonez i zelenu salatu.
Potrebno:
- testo za pizzu ili gotova kora
- 1 konzerva tunjevine (oceđene i usitnjene)
- 1-2 kafene kašičice maslinovog ulja
- 2 paradajza srednje veličine
- 2-3 supene kašike sitno seckanog svežeg bosiljka
- 180g rendanog kačkavalja
Priprema:
Zagrejati rernu. Testo razvući na željenu veličinu i debljinu, pa premazati maslinovim uljem. Preko testa rasporediti tunjevinu, pa paradajze i odozgo posuti bosiljak, pa rendani kačkavalj. Peći dok korica ne bude zlatnosmeđe boje i dok se sir ne zatopi dobro.
Potrebno:
- 2-3 supene kašike maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka srednje veličine, sitno seckana
- 2 čena belog luka, sitno seckanog
- 1 šolja paradajza iz konzerve
- 1/4 kafene kašičice origana
- so, biber
- 1 konzerva tunjevine (oceđene i usitnjene)
- 2 supene kašike iseckanih zelenih maslina
- 1 supena kašika kapra
Priprema:
Zagrejati ulje i dinstati crni i beli luk dok ne omekšaju. Dodati paradajze, origano, so i biber, pa staviti da slabo vri desetak minuta. Dodati tunjevinu, masline i kapre, pa prokuvati dok sos ne dobije željenu gustinu. Sos služiti uz pastu.
Tuna Tomato Pasta Sauce https://t.co/ZclS5T6JDV #recipe #cook #healthy #food #dish #meal #spaghetti #tuna pic.twitter.com/LCvmseiV81
— cooklime (@CookLime) August 29, 2014
Potrebno:
- 1 supena kašika maslinovog ulja
- 2 supene kašike balzamiko sirćeta
- 1 čen belog luka, sitno seckanog
- 4 lista zelene salate
- 1 šolja skuvane boranije
- 2 krompira, obarena i isečena na četvrtke
- 1 paradajz, sečen
- 1 skuvano jaje, isečeno na četvrtke
- 1 konzerva tunjevine (oceđene i usitnjene)
Priprema:
Pomešati maslinovo ulje, balzamiko i beli luk. U činiji u kojoj će salata biti servirana, zamešati pola dresinga sa iscepkanom zelenom salatom i pomešati. Dodati krompire, boraniju, paradajz, jaje i tunjevinu, pa preko politi sa ostatkom dresinga.
Nicoise Salad...My Version of a Classic French Salad! Protein packed, flavor-filled and clean. https://t.co/FGZkohC6VG pic.twitter.com/FOz6uUyDph
— Alisa (@Sogirleatsclean) November 23, 2014
Potrebno:
- 4 krompira
- 1 šolja majoneza
- 1 1/2 šolja rendanog kačkavalja
- 1/4 šolje sitno seckanog mladog luka
- 1/4 šolje seckane zelene paprike
- 120g tunjevine
Priprema:
Zagrejati rernu na 190°C. Umotati krompire u foliju i peći dok ne omeknu, skoro sat. Ostaviti da se ohladi, pa podeliti krompire na pola i kašikom ih izdubiti - pažljivo da se ne probije ljuska. Središte krompira izdrobiti viljaškom, pa dodati majonez, kačkavalj, luk, papriku i tunjevinu, pa tom mešavinom puniti krompire. Odozgo posuti preostali rendani kačkavalj. Peći 20 minuta.
LUNCH! So good, baked sweet potato stuffed with tuna and spinach! pic.twitter.com/3nxKa9QV
— Fitforlife (@NIfit311) February 20, 2013