ЗВЕЗДА ТРПЕЗЕ: 9 савршених рецепата за туњевину из конзерве!
Конзерве нису створене за елегантне вечере, али туна из њих и те како може да направи чудо.
Туњевина је изузетно здрава намирница. Она садржи минерале (калијум, селен и магнезијум), велике количине витамина Б комплекса и омега-3 масне киселине. Смањује симптоме депресије, јача имунитет, штити срце и ублажава болове у зглобовима. Спречава рак, чува здравље очију, одличан је антиоксиданс и, чак иако долази из конзерве, одлично је имати је за трпезом.
Спремите неки од ових 9 специјалитета и одушевите госте на вечери!
Потребно:
- 225г шпагета
- 1 супена кашика маслиновог уља
- 1 главица црног лука, ситно сецканог
- 1 чен белог лука, згњечен
- 5 јаја
- 2 конзерве туњевине (оцеђене и уситњене)
- 1/4 шоље ренданог качкаваља (препорука: чедар сир)
- со, бибер, оригано, босиљак
Припрема:
Скувати шпагете ал денте, процедити их и испрати под хладном водом па оставити са стране. Угрејати уље у великом тигању. Пропржити лук на средњој температури отприлике пет минута, па додати бели лук и динстати још минут. У великој чинији замешати пасту, туњевину, умућена јаја и лук. Посолити, побиберити и додати зачине. Све вратити у тигањ и посути одозго рендани сир. Кувајте без мешања, док се јаја у потпуности не укувају (10-ак минута), па убаците у рерну на средњу температуру, док не почне да добија боју. "Питу" сеците на троуглове и сервирајте са салатом.
Италиан Spaghetti Пие --> Реципе: https://t.co/OfRFspMWmi pic.twitter.com/rsLpqZ32Vi
— Grandmothers Kitchen (@GrammaLuvs2Cook) Јуне 14, 2014
Припрема:
- 2 конзерве туњевине (оцеђене и уситњене)
- 1/4 шоље мајонеза
- 1/4 шоље соса од парадајза, лука и љутих папричица (може да послужи ајвар или љутеница)
- 6 тортиља
- 3/4 шоље ренданог качкаваља
Припрема:
Помешати туњевину, мајонез и сос (ајвар или љутеницу). Три тортиље премазати овом мешавином, поспите качкаваљ и одозго "поклопите" тортиљама. Благо подмазати тигањ и пропржити кесадиље, једну по једну, док не добију боју. Окренути и пећи и са друге стране, како би се качкаваљ добро истопио.
Потребно:
- 2 конзерве туњевине (оцеђене и уситњене)
- 1/4 шоље мајонеза
- 1-2 супене кашике свежег лимуновог сока
- 1 штап целера, ситно исецкан
- 2 млада лука, ситно сецкана
- 1 супена кашика ситно сецканог першуна
- 4 парчета интегралног хлеба
- 4 кришке парадајза
- 4 шните качкаваља или моцареле
- со, бибер
Припрема:
Помешати туњевину, мајонез, сок од лимуна, целер, лук и першун. Посолити и побиберити. Тостирати хлеб и на њих нанети мешавину од туњевине. Преко тога ставити по шниту качкаваља и кришку парадајза, па преко још једну шниту качкаваља. Сендвиче наређати у угрејану рерну на неколико минута, да се сир затопи.
Потребно:
- 250г макарона
- екстра девичанско маслиново уље
- 1 конзерва туњевине
- 1 1/2 кафена кашичица сушеног першуна
- сушени црни лук, со, бибер
- 1 рендана шаргарепа
- 1/2 малог парадајза, ситно сецкана
Припрема:
Кувати макароне са кашичицом сушеног першуна, сушеним црним луком, сољу и бибером. Пустити да прокува и онда кувати још 8 минута, како би тесто било скувано ал денте. Процедити и испрати хладном водом. Вратити пасту у лонац, па је прелити маслиновим уљем и добро промешати, па ставити у фрижидер да се тестенина потпуно охлади. Туњевину процедити и иситнити, додати врло мало маслиновог уља, преостали першун, сецкани лук, со и бибер. Добро промешати па заједно са шаргарепом и парадајзом додати охлађеној пасти и сервирати.
Потребно:
- 2 конзерве туњевине, оцеђене
- 2 умућена јајета
- 1 ситно рендана шаргарепа
- 1/4 шоље зачињених презли
- 1 млади лук, ситно сецкан
- 2 супене кашике ситно сецканог першуна
- прстохват бибера
- 4 кафене кашичице маслиновог уља
- 4 земичке
Припрема:
Замешати туњевину, јаја, шаргарепу, презле, лук, першун и бибер. Мешавину обликовати у четири пљескавице. У великом тигању загрејати маслиново уље на средњој температури, па пећи бургере по 4-5 минута са сваке стране. Окретати их пажљиво, да се не би распали. Сервирати на тостираним земичкама уз мајонез и зелену салату.
Потребно:
- тесто за pizzu или готова кора
- 1 конзерва туњевине (оцеђене и уситњене)
- 1-2 кафене кашичице маслиновог уља
- 2 парадајза средње величине
- 2-3 супене кашике ситно сецканог свежег босиљка
- 180г ренданог качкаваља
Припрема:
Загрејати рерну. Тесто развући на жељену величину и дебљину, па премазати маслиновим уљем. Преко теста распоредити туњевину, па парадајзе и одозго посути босиљак, па рендани качкаваљ. Пећи док корица не буде златносмеђе боје и док се сир не затопи добро.
Потребно:
- 2-3 супене кашике маслиновог уља
- 1 главица црног лука средње величине, ситно сецкана
- 2 чена белог лука, ситно сецканог
- 1 шоља парадајза из конзерве
- 1/4 кафене кашичице оригана
- со, бибер
- 1 конзерва туњевине (оцеђене и уситњене)
- 2 супене кашике исецканих зелених маслина
- 1 супена кашика капра
Припрема:
Загрејати уље и динстати црни и бели лук док не омекшају. Додати парадајзе, оригано, со и бибер, па ставити да слабо ври десетак минута. Додати туњевину, маслине и капре, па прокувати док сос не добије жељену густину. Сос служити уз пасту.
Туна Томато Паста Сауце https://t.co/ZclS5T6JDV #recipe #cook #healthy #food #dish #meal #spaghetti #tuna pic.twitter.com/LCvmseiV81
— цооклиме (@CookLime) Аугуст 29, 2014
Потребно:
- 1 супена кашика маслиновог уља
- 2 супене кашике балзамико сирћета
- 1 чен белог лука, ситно сецканог
- 4 листа зелене салате
- 1 шоља скуване бораније
- 2 кромпира, обарена и исечена на четвртке
- 1 парадајз, сечен
- 1 скувано јаје, исечено на четвртке
- 1 конзерва туњевине (оцеђене и уситњене)
Припрема:
Помешати маслиново уље, балзамико и бели лук. У чинији у којој ће салата бити сервирана, замешати пола дресинга са исцепканом зеленом салатом и помешати. Додати кромпире, боранију, парадајз, јаје и туњевину, па преко полити са остатком дресинга.
Ницоисе Salad...My Версион оф а Classic French Салад! Протеин пацкед, flavor-filled анд цлеан. https://t.co/FGZkohC6VG pic.twitter.com/FOz6uUyDph
— Алиса (@Sogirleatsclean) Новембер 23, 2014
Потребно:
- 4 кромпира
- 1 шоља мајонеза
- 1 1/2 шоља ренданог качкаваља
- 1/4 шоље ситно сецканог младог лука
- 1/4 шоље сецкане зелене паприке
- 120г туњевине
Припрема:
Загрејати рерну на 190°Ц. Умотати кромпире у фолију и пећи док не омекну, скоро сат. Оставити да се охлади, па поделити кромпире на пола и кашиком их издубити - пажљиво да се не пробије љуска. Средиште кромпира издробити виљашком, па додати мајонез, качкаваљ, лук, паприку и туњевину, па том мешавином пунити кромпире. Одозго посути преостали рендани качкаваљ. Пећи 20 минута.
LUNCH! Со good, бакед sweet потато stuffed with туна анд spinach! pic.twitter.com/3nxKa9QV
— Фитфорлифе (@NIfit311) February 20, 2013