ЧИКА ЈОЦА НАПРАВИО ДВА МИЛИОНА ОПАНАКА: Најстарији и једини опанчар у Тимочкој Крајини ради као у најбољим годинама!
Занат почео да "пече" од 15. године, али страст за израдом једног од главних обележја српске ношње не престаје
Чика Јован Анић, из зајечарског села Грљана, већ "гази" девету деценију и једини је опанчар у овом делу Србије. Традиционалну српску обућу, која је вековима својеврсни бренд нашег народа, он израђује деценијама вешто, лепо, квалитетно и пре свега с много љубави. О његовом умећу прочуло се надалеко, па је недавно, за потребе свог "Оркестра за свадбе и сахране", 12 пари опанака купио и Горан Бреговић.
ИДЕАЛНО ЛЕТОВАЊЕ: ЛУКСУЗ СА 5 ЗВЕЗДИЦА ПО САЈАМСКИМ ЦЕНАМА
Сува ребарца, сланина и пршута, ЦЕЛО СЕЛО МИРИШЕ НА НАШЕ ПРОИЗВОДЕ: Трифуновићи су прави мајстори свог заната! (ФОТО)
ОТАЦ И СИН НЕ ОДУСТАЈУ ОД ГОВЕДАРСТВА: Субвенције државе трачак наде за опстанак!
- Већ са 15 година сам се заинтересовао да правим опанке - почиње причу чика Јоца.
- Сада имам 82 године, али страст за израдом једног од обележја српске ношње не престаје. И даље радим са истим жаром. Мислим да сам, за свог вакта, произвео и продао сигурно милион пари опанака.
Сећа се чика Јован, помало сетно, како су се некада правили опанци. Није ту, каже, било много филозофије.
- Време је било тешко, важно је било имати нешто на ногама, није се водило рачуна да ли је нешто "фенси" - смеје се Јован. - Опанци су се шили ручно, од свињске коже проткане опутом, материјалом налик данашњем каишу.
Како је време пролазило и људи су се, како примећује чика Јован, "погосподили".
- Неки мало виђенији, желели су да носе праве кожне опанке, била је то ствар престижа - додаје он.
- Сиротиња је, најчешће, носила обућу коју сам правио од унутрашњих гума камиона.
Али, и традиционална израда опанака је морала да одступи пред "налетом технологије". Муштерије су постале захтевније, па се и Јован прилагодио новом тренду.
- Почео сам да штавим кожу, а то је посао, уби боже - одмахује руком Јован, као да тера ружне успомене.
- Свињску кожу смо стављали у гашени креч, где је морала да одстоји 15 дана, како би све длаке нестале.
Након тога, кожа би три дана била у реци, да би вода потпуно спрала и најмање трагове гашеног креча.
- Потом је кожа наредних 13 дана морала да буде обмотана биљком руј, па онда да још недељу дана проведе у води, у којој су претходно биле куване шишарке. Тек после тога сам могао да почнем да правим опанке - смејући се прича чика Јоца.
ПРОДА СВЕ ШТО ПРОИЗВЕДЕ
Анић каже да све опанке које произведе прода, као и да цена те обуће варира од 40 до 80 евра по пару. - Обичан пар опанака, продам за 40 евра - каже Јован. - Има, међутим, и врло захтевних муштерија, који траже да им, посебно за њих, направим "специјалан" пар опанака. Такве продам и за 80 евра.
Тако припремљена кожа добијала је изглед опанака у вредним рукама Анића, који је, у међувремену, и калуп за израду те обуће морао да купи. Да би, како каже, "опстао у трци са конкуренцијом".
- Правим опанке и данас - надовезује се Јован. - Наручују ми ту обућу фолклорне групе, културно-уметничка друштва, разне фирме, којима је то омиљени поклон за пословне партнере... Па, само сам у јануару направио 500 пари опанака и све их продао.
Ипак, Јован се боји за будућност овог посла у овом крају Србије.
- Зашто се бојим - поставио је сам себи питање Анић.
- Зато што младе овај посао не интересује, иако од њега може фино да се заради. Плашим се да ће, када одем у моја два кубика земље, и овај занат изумрети...
Израђује Анић, каже, опанке и за извоз. Знају и преко границе да је добар, цењен мајстор.
- Правим, поред српских, и бугарске, турске и влашке опанке - каже чика Јоца.
- Нема тајни за мене у овом послу. Ех, колико сам само пари те обуће продао у иностранству. Да знате да ми је жао што нисам водио евиденцију. Али, сигурно је бар стотинак хиљада мојих опанака завршило у иностранству...
За рибњак породице Милутиновић ЗНА ЦЕЛА СРБИЈА: Ево шта кажу - да ли се ИСПЛАТИ овај бизнис?
ПОЗНАТО ПИЋЕ ПРОИЗВОДИ НА СВОЈ НАЧИН: Овај Лозничанин оживео је стари занат након 30 година!
ОСТАЛИ БЕЗ ПОСЛА, ПА ПОКРЕНУЛИ ПОРОДИЧНИ БИЗНИС: Јоковићи производе цвеће и за Европу! (ФОТО)
Сека из Бора зарађује 4.000 евра месечно: Спава само 4 сата дневно, а овим производима осваја тржиште
Петорица Срба отишли на село и засадили ове саднице: Плодове ће чекати пола деценије, али су све већ продали