ЛЕСКОВЧАНИ УПОЗОРАВАЈУ Паприке ће нестати са пијаца до октобра: Цене расту, а количине су ограничене!
Дуги периоди високих температура довели су до ранијег сазревања паприке, па постоји ризик да је купци неће наћи уобичајено, у другој половини септембра или почетком октобра, нити по очекиваној цени.
Тренутно се паприка за ајвар на југу Србије, где се највише производи, продаје по цени од 120 динара по килограму, што је иста цена као прошле године у ово време. Ипак, произвођачи упозоравају на мање приносе и слабији квалитет због топлотног таласа.
- Не можемо се жалити на тренутну цену, али је стање на терену лоше. Високе температуре су узроковале раније сазревање и пореметиле тржиште. У периоду највеће потражње, паприка ће бити оскудна, што може довести до раста цена - истиче Ђорђе Мицић из лесковачке Земљорадничке задруге "Зелена звезда" која производи поврће у селу Винарце.
Савет да се зимница припреми раније
Мицић саветује грађанима да раније него иначе размисле о припреми зимнице јер у октобру, када паприка обично највише стиже на београдске пијаце, ње можда неће бити. Тренутно се зелена и жута паприка у велепродаји продају по цени од око 100 динара по килограму, док је цена бабуре 10 до 20 динара виша.
Упркос топлотном таласу, засади паприка Бобана Илића из Доњег Крајинца су доброг квалитета, али и он бележи мањи принос.
- Рана година отежава процену даљег развоја тржишта. Продајемо само на велико, па немамо проблема са пласманом - каже Илић, који на 2,5 хектара узгаја различите врсте паприке.
Велике врућине су повећале трошкове производње због чешћег заливања, а повртари се суочавају и са најездом смрдибуба које уништавају род.
- Ова сезона је изузетно тешка. Поред врућине, смрдибубе праве проблеме, а због ранијег сазревања морамо брати краће плодове који нису тражени - каже Јован Стојановић из Кумарева, који на два хектара узгаја паприку у пластеницима. Он додаје да се роба друге класе продаје за свега 35 до 40 динара по килограму.