МИКИ ЗАМЕНИО ДВЕ ДИПЛОМЕ ФАКУЛТЕТА ЖИВОТОМ НА СЕЛУ: Сада са мајком развија опасан бизнис и РАЗБИЈАЈУ СЕ ОД НОВЦА (ВИДЕО)
Цена пите са месом или са домаћим сиром је 1.200 динара по килограму.
Мики Милошевић и његова мајка праве и достављају пите широм Србије. У питању је кувана пита са домаћим млеком које добијају од њихове краве, а такође продају и бурек са месом.
Они живе у селу Калиманићи у подножју Таре, недалеко од Бајине Баште. Овај вредни момак завршио је два факултета, али се ипак одлучио за живот на селу.
Поред крава, имају и велико имање, на ком се налази и поље пшенице, од које праве брашно за њихове пите.
Након што процеде млеко, направе сир, који касније користе за питу.
- Поред сира који правимо за питу, правимо и планински пуномасни сир, и шаљемо га у кантама. Најстарији сир се ставља на сам врх, млади је при дну, па како га људи троше, тако и сир сазрева - објашњава Мики.
У понуди су две врсте пите, односно гужвара и пита која се развлачи на чаршав. Друга се маже уљем, а прва се развија на брашну.
- Израда пита је традиција наше породице. Од бабе сам научио да правим гужвару, а од мајке ову која се развлачи на чаршаву - наставља он.
Прелив који се користи за питу гужвару су кајмак, вода, млеко и маст, а сви поменути састојци су из домаће радиности.
- Након што се кајмак оцеди, узима се једна кашика и ставићемо воду коју сам оставио да се кува. У загрејану воду додајем млеко да заједно прокључају, после чега додајем кашику масти и кајмака. Све то се прелива преко пита - објашњава Мики.
Цена пите са месом или са домаћим сиром је 1.200 динара по килограму.
Поред овог посла, издају и собу у кући старој 100 година, која је пренета из суседног села. У њој воле да угосте и туристе.
Извор: Србија Данас/Курир/М.А.