ОВО СУ ЦАКЕ КАКО ДА УШТЕДИТЕ СТРУЈУ! Проф. Бањац открио практичне савете: Смањићете рачуне, а користити све уређаје
Професор са Машинског факултета дао је сјајне савете како да уштедите струју, а да и даље користите све уређаје које иначе користите.
Све се више говори о поскупљењу струје и кризи која нас потенцијално очекује током зиме, па је право време да почнете да штедите на електричној енергији колико можете. Професор са Машинског факултера, проф. др Милош Бањац, у Јутарњем програму на ТВ Прва је открио који уређаји највише троше струју, али је дао и сјајне, практичне савете, како да смањите рачуне а ипак користите уређаје.
- Енергију највише трошимо за грејање, то је неких 60 одсто, осталих 40 одсто трошимо на неке уређаје које користимо у домаћинству. Међу њима се свакако истиче бојлер, ако погледамо тих 40 одсто, он је највећи потрошач, следи шпорет односно кување, прати га клима уређај, па би онда дошла рецимо веш машина и остали кућни уређаји - рекао је проф. Бањац, а затим дао савете за сваки од ових уређаја.
"РУСИЈА И ИРАН НАПУШТАЈУ ДОЛАР У БИЛАТЕРАЛНИМ ТРАСАКЦИЈАМА": Кремљ најавио свеобухватни споразум о сарадњи две земље
"НЕЋЕМО ПРЕГУРАТИ ЗИМУ" Највећа сила ЕУ на коленима! Без руског гаса чека их мрачан сценарио
БЕЗОБРАЗЛУК! ПЕЛЕТ У СРБИЈИ НАЈСКУПЉИ У РЕГИОНУ! Цена метра дрва кошта БАСНОСЛОВНО МНОГО, познато и ко је за то крив
Машине за прање
- Највећи део енергије веш машина троши на загревање топле воде, то је део који морамо да смањимо. Данашњи детерџенти су прилично јаки, дакле можемо да смањимо температуру загревања те воде, да ставимо на 30 степени. Такође, не треба да користимо претпрање пошто веш обично није тако прљав. Приликом сушења не треба да користимо програм за сушење него да из центрифуге изађе релативно сув веш, а онда га сушимо на ваздуху ко год има могућности. Потпуно је непотребно да још користимо и сушилицу за веш.
Професор саветује да исто урадите и са машином за прање судова.
- И ту можемо да смањимо температуру воде која се греје, да не идемо на сушење ако постоји та могућност него да оставимо да се природно осуше. Наравно, код свих тих машина за веш или судове, било би згодно да увек буде пуна машина, да не перемо пола машине.
Фрижидер
Веровали или не, и од тога где вам фрижидер стоји зависи колико ће струје трошити!
- Фрижидер је машина којом хоћемо да охладимо један део простор, мада делује да он загрева простор у којем се налази јер топлотну енергију из унутрашњости фрижидера пребацује споља. Ако га држимо у неком хладном простору, онда ће тај процес да буде интензивнији и смањићемо потрошњу електричне енергије. Због тога никако не треба стављати фрижидер близу неких грејних тела – радијатора, шпорета, било чега што греје. Такође, не треба га изложити сунцу.
Осим тога, професор истиче да не треба уносити никакву топлу храну у фрижидер, већ је прво охладити до спољашње температуре, а има и још једну цаку.
- Треба држати увек поклопљену храну у фрижидеру јер намирнице испаравају и хвата се лед на оним хладним површинама у фрижидеру и то отежава процес и додатно троши енергију. Добро би било очистити с времена на време задњу страну фрижидера.
Шпорет
Не можете да не кувате и не једете, то је јасно, али и овде постоје неке опције које могу да смање рачуне за струју.
- Оно што бих свакако препоручио је да се, ако постоји могућност, пређе на индукционо кување због тога што ми хоћемо те намирнице које се налазе у шерпи да их загрејемо и термички обрадимо. Код индукционих апарата и шпорета ми прескачемо онај део када треба прво да загрејемо ринглу, па да са рингле топлота пређе на шерпу, па на храну. Овде имамо хладну ринглу, а енергија се директно преноси на саму шерпу.
Његов савет је и да, када вода кључа, смањимо температуру јер више ништа не постижемо држањем рингле укључене на најјаче, а добра опција је и кување у експрес лонцу.
- Ако кувате у експрес лонцу, он омогућава да се подигне притисак, а самим тим и температура воде у лонцу и онда ће и процес термичке обраде хране далеко се убрзати.
Бојлер
- Најбољи режим би био да се не претерује са температуром воде, посебно лети, него да ставите на 50-60 степени, што је лети сасвим довољно. Економски је најисплативије да се бојлер укључи увече, а да се сутрадан по потреби догрева - каже професор Банајц, додајући да се туширањем троши далеко мање воде него купањем у кади.
- Ту имате четири пута уштеду енергије - истиче он.
Клима уређаји
Клима уређаји су нам готово неопходни у врелим летњим данима, али срећом, професор каже да не троше тако пуно енергије. Ипак, има савете како да троше још мање.
- Једна од препорука је да се не хлади на екстремно ниске температуре, да не ставите на 18 степени него да раде на неком режиму од 23, 24, 25 степени. Препоручује се разлика од неких седам степени да буде између спољашњег и унутрашњег ваздуха, због здравља. Наравно, може и десет степени, али не треба ићи у ужасно хладне просторије, излазак на топло може заиста да има лош здравствени утицај - закључује проф. Бањац.