Алергични сте на кикирики? Заобиђите печени!
Алергија на печени кикирики је својственија становницима Запада, него онима који живе на највећем континенту.
Кикирики је популаран у Источној Азији, Северној Америци и Европи, а стручњаке је недавно занимало где је алергијска реакција на ову намирницу највише заступљена, као и зашто је то тако.
Спровели су експеримент на мишевима, убризгавајући протеине из печеног и протеине из сировог кикирикија. Резултати су показали да печени кикирики изазива доста јачу реакцију имуног система, стварајући алергијске симптоме на телу. Алергија на пржени кикирики није својствена становништву Источне Азије, јер они конзумирају највише кувани, пржени или сиров кикирики, скоро никад у печеној варијанти.
Иако је распрострањеност алергија на храну у Азији иста као и на Западу, алергија на кикирики је изузетак. Стручњаци објашњавају да до тога долази јер наш имунолошки систем лоше реагује на хемијску реацкију коју изазива висока температура приликом печења кикирикија, преноси BBC.
Тренутно се воде истраживања на питање да ли озбиљно треба да избегавамо печени кикирики у исхрани.
Код људи, реакција може бити разноразна – благи осипи, натицање уста и проблеми са дисањем.