БУДУЋНОСТ КУЛИНАРСТВА: Инсекти на менију?
Стручњаци сматрају да ће до 2050. светско становништво достићи бројку за коју ће бити тешко обезбедити довољно протеина за све.
Данас је кулинарство модерно! Књижаре су пуне књига рецепата, а неки од најгледанијих телевизијских емисија, управо су оне које се баве кулинарством. У последње време, изгледа да су и инсекти на менију, као богат извор протеина за целокупну растућу светску популацију.
Тако се у Холандији скоро појавио кувар који промовише увођење инсеката у исхрану, као важан извор протеина. Књига садржи низ необичних рецепата попут мафина са црвима и рижота са печуркама и скакавцима.
Истраживања научника са универзитета у Вагенингену показују да су инсекти најбољи извор протеина – важна чињеница с обзиром на константни раст светске популације. Стручњаци сматрају да ће до 2050. светско становништво достићи бројку за коју ће бити тешко обезбедити довољно протеина за све.
Месо и инсекти имају сличну нутритивну вредност, с тим што је емитовање угљен-диоксида у производњи инсеката чак сто пута мање него при узгоју свиња.
У Харлему у Холандији већ је отворен ресторан који на менију има пет јела од инсеката. Власник не очекује да ће конзумирање инсеката бити посебно популарно, пошто су необичног укуса.
Француз Седрик Ориол је још 2011. основао предузеће које производи инсекте у фино самлевеној форми, сматрајући је најподеснијом за европско тржиште, преноси dw.de.
Прочитајте и: ШОКАНТНО: Ево који се инсекти налазе у нашој кожи!