Чињеница о органској храни која ће вас запрепастити
ОРГАНСКА ХРАНА - Органска производња је индустрија која је у великом повоју у Аустралији, али нас занима шта пролази кроз вашу главу када мислите на органску храну? И да ли сте свесни једне просте чињенице о овој храни?
Бивши фармер органске исхране, Мајк Периш, је сада власник компаније Healthy Лифе Dubbo, и објашњава концепт који стоји иза узгајивања и иза огромног успеха.
Постоје многе перцепције везане за органске производе:
- Ви сте сноб или елитиста ако се храните органском храном
- Органска храна је скупа
- Органске животиње се узгајају на хуман начин
- Не користе се хемијске супстанце или токсини
- Не постоји разлика између конвенционалне и органске исхране
- Органска исхрана има већу нутритивну вредност него конвенционална.
Наше прадеде и чукундеде су јеле искључиво органску храну, само што су је једноставно називали само храном. Концепт органске хране је заправо начин производње хране на начин на који је произвођена хиљадама година пре него што су вештачки заслађивачи и токсичке хемикалије почеле да се користе, почев од 1900-тих година“, каже Мајкл Периш.
“Хемикалије које су коришћене у агрокултури су се нагло повећале у последњих 40 – 50 година. Када сам ја био млад, сећам се да су постојале 3 или 4 хемикалије које су коришћене на фарми на којој сам ја одрастао”, наставља Периш за Healty Лифе.
“Након 30 година, док сам био менаџер велике микс фарме, отишао сам до гараже и успео да пребројим више од 40 различитих хемикалија које смо користили на тој фарми. Тада сам се шокирао и схватио да проблеми са којима се суочавамо неће бити бољи, него гори.
Следећа фарма коју сам водио, била је моја прва органска фарма. То је значило престанак употребе свих хемијских супстанци, хербицида, пестицида. На моје изненађење, нисмо имали никаквих проблема са животињама и успели смо да одржимо веома висок ниво продукције, заправо, сада смо у топ 20 одсто у узгоју крупне стоке. Схватио сам да нам заправо не треба ништа од ових хемикалија, да би смо производили храну.”