ЧОРБА ЗА САМЦЕ: Крем супа од белог лука
Печени бели лук је баш оно што вам је потребно да се сачувате од прехладе на овом минусу.
Потребно:
- 20 10 ченова белог лука
- 2 кашике маслиновог уља
- 50г путера
- 2 велике главице црног лука
- 3-4 гранчице мајчине душице
- 600мл домаћег бујона
- 100мл павлаке за кување
- 40г ренданог пармезана
- лимун
- со, бибер
Припрема:
Пробајте чорбу са Кариба!
Двадесет ченова белог лука раздвојити и не љуштити их. Ставити их у малу ватросталну посуду, прелити маслиновим уљем, посолити и побиберити, па све добро промешати. Добро прекрити фолијом и пећи у претходно загрејаној рерни на 175°ц, око 40 минута. Извадити и оставити да се охлади, да пулпа може да се истисне из љуске.
Растопити путер у шерпи, додати ситно сецкан црни лук и ситно исецкане листиће мајчине душице, па пржити док лук не омекша и не постане стакласт. Додати пулпу од печеног белог лука и остатак свежег белог лука (10 ченова), па пржити заједно са црним луком још 3-4 минута.
Налити супом, смањити ватру, поклопити (али не сасвим) и кувати 20-ак минута, док бели лук не омекне.
Штапним миксером пропасирати све састојке, додати павлаку за кување и пустити да се добро загреје, али не да проври. Посолити и побиберити.
У тањир у коме ће се сервирати крем супа, ставити четвртину количине пармезана, сипати врућу супу преко и нацедити сок из једне кришке лимуна. Посути мајчином душицом или першуном и служити са печеним коцкицама хлеба.