Цвекла - најлековитије поврће
Цвекла је антиканцерогено поврће које регулише крвни притисак и смањује холестерол.
Цвекла долази са обала Средоземља и успела је да привуче пажњу и старих народа који су схватили њена многобројна лековита дејства. За цвеклу се каже да може да поправи већину онога што у неком организму не ваља.
Цвекла је најкорисније и најлековитије поврће које се лако вари, садржи изузетно велику лепезу витамина и минерала и изузетно је богата беланчевинама, мастима и угљеним хидратима. Црвена боја ове биљке потиче од антоцијана који утиче на обњављање крви. У цвекли су најприсутнији витамини Б1, Б2, Ц и витамин Б12 који изузетно редак у биљним намирницама. Доказано је да цвекла спада у антиканцерогене намирнице.
То што садржи јод чини је драгоценим леком против атеросклерозе и процеса старења, а јако је делотворна у случајевима деминерализације костију и зуба.
Цвекла је пуна састојцима које регулишу крвни притисак, смањују холестерол, одржавају рад крвних судова у добром стању, подстичу рад јетре и лече прехладу. Изузетно је ефикасна у лечењу слабокрвности код деце и младих особа јер садржи висок процент гвожђа. Повољно делује на рад црева и њихову покретљивост.
Цвекла - доктор за крвну слику
Које поврће и воће повећава знојење?
Намирнице које ће вас расхладити рекордном брзином
Мало људи зна да је лишће цвекле налик спанаћу, па да се сходно томе може припремати и јести. Треба знати да, иако је цела биљка јестива, лековит је само корен који се сакупља у јесен и оставља у умерено топлим просторијама, наводи се на порталу stetoskop.info. Ако се чува на одговарајући начин, у свежини цвекле може да се ужива до следећег лета.
Сок цвекле је такође делотворан код многих болести. Делује повољно на метаболизам и јача цео организам. Најбоље би било да се пије у комбинацији са мендом, по пола чаше, 3 пута дневно.