Маслине: И храна и лек!
Маслине потичу са источног дела Средоземног мора, али су сада распрострањене на целом Медитерану, као и другим земљама и континентима.
Дрво маслине је квргаво и вијугаво. Може досећи висину од л2 метара. Листови су сивозелени, са унутрашње стране длакави. Цветови су жућкасто бели и мирисни.
Уље маслине је лековито, пише здравље.ат. Регулише столицу, помаже излучивању каменца из жучи, а служи и као подлога за производњу масти против кожних болести. Спречава деловање различитих бактерија. Деци која болују од рахитиса даје се по једна кашичица уља после јела.
Против високог крвног притиска помаже чај од маслиновог лишћа. Кува се 20 листова у 3 дл воде, док не прокува на 2 дл, затим се процеди и заслади медом. Пије се ујутро и увече пре јела. Помаже тако што проширује крвне судове.
Против каменца и песка жучне кесе и тегоба јетре узима се 200 грама маслиновог уља помешаног са 0,5 гр. ментола и л жуманцетом. Ова смеса се дели на три дела и пије у току пар сати. После уља се попије мало црне кафе.
Лишће и кора маслине кувају се као чај против температуре и грознице. 50 гр лишћа и коре оставља се у 1 л вина 3 дана, након тога се 3 до 4 дана пије по 1 винска чаша.