НОВО ИСТРАЖИВАЊЕ: Шта се крије у виршлама?
Виршла, илити други назив "хот – дог" је прави феномен међу америчком популацијом и нема особе која јој може рећи не. Чак и кад зна њене праве састојке.
Претходних година се полемисало око тога шта су главни састојци виршле, и како је "Daily Mail" пренео, реч је о свињским остацима помешаним са комбинацијом пилећих и ћурећих изнутрица које се потом истискују кроз металне решетке и поливају водом.
Међутим, Америчко удружење за истраживање канцера објавило је ново истраживање да се данас користе вештачка паковања од колагена. У виршлама се налази механички раздвојено месо, фруктозни сируп, говеђи бујон, натријум нитрат и натријум ериторбат. Тврди се да нитрати у виршлама изазивају рак код животиња које су их конзумирале у својој исхрани.
Узимање велике количине виршли, сланине и месних прерађевина као што је кулен, повећава ризик од добијања рака дебелог црева.
Велика количина виршли за мушкарца подразумева 5 – 6 виршли недељно, а за жене граница броји и од 2 до 3 виршле недељно. Сви који пређу ове бројке, треба озбиљно да се забрину како не би оболели од рака.
Ова укусна намирница води порекло из Франкфурта, а први пут се на америчком тржишту појавила средином 19. века. Американци је називају "хот – дог" јер их ретко једу саме, већ искључиво у кифли заједно са сенфом и кечапом. Претеча виршле је кобасица (лат. сал), што у преводу значи со, што је и логично јер су виршле богате кухињском соли.
Претерана количина соли даје посебан негативан здравствени ефекат – висок крвни притисак, инфаркт и срчане болести.
Интересантна је чињеница да су Американци највише одушевљени њоме и да годишње поједу око 20 милијарди савремених кобасица.
Поред меса и соли, виршла садржи воду и скроб, као и разне ароме и боје.