Пажљиво бирајте кожну гардеробу
Цена јесте пресудна.
Пре свега, тачно је да је за добру кожну торбу, панталоне, јакну потребно издвојити доста новца. Права кожна гардероба ће се временом прилагодити облику вашег тела, а и биће вам удобно у њој.
Говеђа кожа – телећа, јунећа, кравља. Најмеканију кожу има теле, а најдебљу краве. Говеђе коже су најпознатије по квалитету и постојаности, па ако купите неки од артикла израђен од ове коже можете очекивати дуговечност.
Јагњећа и овчја кожа – Јањећа и овчја кожа по својој структури много је тања и другачија о структуре говеђих кожа. Најчешће се користи за израду меких и лаганих кожних јакна и ципела. Артикли о јагњеће коже често су врло скупи.
Свињска кожа – Најчешће се користи за поставе ципела. Због своје структуре никада не могу бити квалитете ствари од свињске коже. Највише свињске коже је пореклом из Кине.
При куповини неког комада од коже, погледајте са којег краја света је дошао и прочитајте декларацију о земљи порекла. Немојте да купујете гардеробу из Кине, Индије, Пакистана, јужноамеричких држава и осталих које су сумњиве. Купујте ону која је произведена у Европи.
Тестирајте кожну одећу водом. У додиру са њом не би требало да бубри, а ако се то деси, рекламирајте производ. Такође, важно је пажљиво погледати ствар која се купује. Не би требало да има ситне тачкице по неким деловима, већ само свињска кожа има једнолично разбацане тачкице од чекиња. Исто, ако има много боје, одећа ће бити неудобња.
Ако волите да носите лакирану кожу или ону од необичног материјала, требало би да знате да је она лошијег квалитета јер није лакирана посебним лаковима. На пример, ципеле од такве коже су неудобне и нога ће се знојити у њима.
Површинска структура најквалитетније коже је једнолика, али не потпуно. Ако приметите да кожа на једном делу јакне има нешто грубљу структуру од другог дела, а изгледа природно то је у реду, јер значи да је произведена без претераног прикривања недостатака. Међутим, када је на први поглед савршена, тачније једнолика, постоји могућност да кожа није тако доброг квалитета.