РОДИТЕЉИ, ИСПРАВИТЕ ГРЕШКЕ: Маја Волк препоручује коју храну деца треба да једу!
Љубитељка сирове хране објашњава како треба да изгледа један дневни мени сваког тинеџера.
Може се рећи да су данашња деца жртве лоше исхране са много масти, газираних пића, сланих грицкалица и слаткиша, а све то доводи до слабљења имуног система и добијања понекад и озбиљних болести.
Разни су начини којима деца могу да ојачају свој имунитет, а драматург, фадо музичарка, књижевница и љубитељка сирове хране, Маја Волк, нуди један од њих.
Како је успела да се избори са раком грла, одлучила је да рецепте за здрав и дуг живот подели са јавношћу, објављивањем својих књига - "Сирови живот или како почети почетак", "Жива храна - за живу децу и живахне родитеље", "100 питања и 100 одговора" и многе друге.
Да су "котлићи у паклу, а да у рају нема кувања" сматра ноторном истином, што поткрепљује чињеницом из књиге Постања (Библија) у којој пише да нас хране семенке и плодови са дрвета и биљака. Маја данас живи у рају и шпорет не користи.
Како изричито наводи, родитељи су криви за нездраве навике своје деце, јер они треба да им објасне када и у којој мери треба да уносе газиране сокове и брзу храну. Књигом "Жива храна - за живу децу и живахне родитеље" хтела је да подигне свест о исхрани на бази сирове хране, у жељи да њихову лошу прехрамбену навику промени.
- За доручак треба да једу воће или оно у облику смутија, па тако нека у блендеру смућкају поморанџу, банану, јабуку, шаргарепу и воду и нека то попију. За ужину треба јести банане, које су сјајне за мозак и концентрацију или могу јести семенке сунцокрета, бадеме или орасе. Ручак нека буде обилан саладни оброк у бојама, са лимуном, маслиновим уљем, кукурузом и грашком. Слично је и за вечеру.
- Управо зато и треба да једу сирову биљну храну, јер ту има свега што им је потребно! Они треба да узимају још и млеко од кокоса, бадема, ораха, јогурт од сунцокрета, кокосову воду и много зеленог лиснатог поврћа. Од тога је слон велики и горила јака. Сетимо се да су најјаче и најразвијеније животиње на планети биљоједи.
- Пре свега, сриова храна се лако вари. Нико у природи термички не обрађује своју храну и није болестан. Друго, та храна је базна и не дозвољава ширење гљивица и бактерија. Штеди се енергија организма која се усмерава на регенерацију. Ова храна не буди агресију као што то чине месо и шећери. Када поједете месо, кромпир и хлеб, то се вари осам сати, а када поједете пљескавицу од ораха она се вари три и по сата. Шећер, со и брашно изазивају зависност и жељу за конзумацијом која се одражава у гојазности и нервози.
- Сирова биљна храна је најбржа за коју знам. Појести банану или чекати у пекари на погачицу... Поређење је смешно. Сигурна сам да нема никаквих предности индустријске брзе хране. То је зло. У свету су забрањене пекаре у близини школа, код нас у школама.
- Ако се претера са орашастим плодовим и ако се не крећете довољно, можете се мало угојити, ал не претерано.
- Прво мора да се очисти од отрова, стога нека неколико дана у тело уносе само цеђене сокове, по две три литре дневно и неће бити гладни. Затим, појачана физичка активност - ходање, трчање, вежбање - као и много зеленог лиснатог поврћа, воће, семенке, алге, све то треба да има на дневном менију.