Све је у глави: страх од гојења утиче на виткост!
Ако спадате међу оне који пажљиво читају декларације на производима, а немају проблема са вишком килограма, можда припадате групи срећника коју су научници недавно открили.
Истраживање је показало да позитивно размишљање и вођење рачуна о производима које конзумирамо утиче на наш метаболизам.
Научници сматрају да читање декларација и размишљање о храни може утицати на убрзавање метаболизма и трошење калорија, чак и када конзумирамо храну која садржи више масноћа. У супротном, наш метаболизам се успорава, док смо уверени да уносимо храну која не гоји.
Докторка Алија Крум са Колумбија универзитета користила је у овом истраживању такозвану ''Милкшејк'' студију. Сваки испитаник је добио милкшејк који садржи 380 калорија. На половини напитака је писало да садрже 620 калорија, а на другој половини је писало да наводно садржи 140 калорија.
У групи која је била уверена да пије напитак од 620 калорија, хормон грелин, који је задужен за убрзавање метаболизма, пао је три пута брже него у другој групи. Докторка је закључила да се то десило због бриге да су унели превише калорија и да ће се због тога угојити. До сада се сматрало да производњу поменутог хормона контролише само храна коју уносимо, али чини се да човекова психа може бити важан фактор.
(тпортал.хр)