Без овога БОЖИЋНА ТРПЕЗА није комплетна - Традиционално се с њом ПРЕКИДА ПОСТ, то је БОЖИЋНА ЧАСТ
Један од народних специјалитета који се традиционално припремају за Божић јесте и цицвара, односно палента са кајмаком. У неким крајевима постоји обичај да се божићни пост прекине управо цицваром, на божићно јутро и то да се узму три мала залогаја.
Цицвара, данас скоро потпуно заборављени срецијалитет, некада је била незаобилазни део српске, црногорске, крајишке и источнохерцеговачке кухиње.
Спрема се од жутог или белог кукурузног брашна са додатком кајмака или сира, у зависности од тога у ком се крају спрема специјалитет.
Само СРБИ имају ове ОБИЧАЈЕ и они су СТАРИЈИ ОД БИБЛИЈЕ! На ТУЦИНДАН се обавезно ПЕЧЕ БОЖИЋНАР - "То није само МЕСО, већ СИМБОЛ ЖРТВЕ"
Да после БОЖИЋНЕ ВЕЧЕРЕ не морате да ОТКОПЧАВАТЕ ДУГМЕ! Стручњак открива НАПИТАК који експресно решава НАДУТОСТ
Божић је један од најрадоснијих празника када је цела породица на окупу и када се припрема свечана празнична трпеза.
У питању је цицвара, за коју се уједно сматра да је јело којим треба прекинути божићни пост, те је она прво што се једе на божићно јутро, заједно са чесницом коју ломе укућани.
Оно што је извесно, јесте да је цицвара, која је заправо варијација на тему кајмака - само богатија, јако укусна. А како се прави права божићна традиционална цицвара, сазнајте у наставку текста.
Састојци:
300 г зрелог кајмака,
300 г кукурузног брашна - бело или жуто,
600 мл млека,
со.
Припрема:
У вруће млеко додајте кајмак, па све то ставите на шпорет док не проври. Потом смањите температуру, па постепено кашику по кашику додавајте кукурузно брашно и константно мешајте како се не би створиле грудвице. Цицвара треба да се згусне, али не треба да буде ни ретка ни одвише густа, већ средње густине.
Такође, сматра се да је тајна припреме овог јела у томе да треба увек да се меша у истом смеру. Додајте и со по жељи.
Када се цицвара згусне, склоните је са рингле, и видећете да се маст од кајмака помало одваја - то је знак да је готова.
Цицвара се служи док је врућа.