Шта се сади у марту? Ово су РОКОВИ за сетву и садњу поврћа - припремите се за пролећне дане
Иако још није завршена зима, у марту се ипак могу урадити велики број послова који ће припремити башту и биљке за пролеће
Чим сунце гране и огреје земљу почиње повртарска сезона на отвореном. Али, пре тога, још током фебруара и марта, сеје се разно поврће које се гајити преко расада. Када је реч о поврћу, условно речено, постоје три важнија рока сетве или садње. То су рана пролећна, пострна и јесења сетва или садња поврћа.
Искусни повртари то знају, они су још током јануара направили план шта ће и када сејати на отворено, које поврће и у које време ће сејати у контејнере за расад. Али, ни за расад сво поврће се не сеје истовремено. Прво оно које ће се гајити у пластеницима, па затим биљке које ће се расађивати на отвореном, у башти.
Шокирао свет изгледом! Познати продуцент се ПРЕНАПУМПАО БОТОКСОМ - једва се смеје и покреће (Фото)
Чупају је као коров, а има дејство јаче од белог лука: Ова биљка чисти крвне судове, смањује холестерол
Добро структуирано земљиште: Преко њега треба распореди танак слој прегорелог стајњака, па онда прекопати или га након окопавања обогатити минералним ђубривом.
Песковито и растресито земљиште: Најбоље би било да се преко њега распореди слој хумуса, тресета или прегорелог стајњака, па онда да се прекопа, јер ће се на тај начин поправити и физичка структура и обогатити минералним састојцима.
Збијено и глиновито земљиште:
Онда поред органског ђубрива треба додати и одређену количину песка.
Земљиште са крупнијим комадима камена: Овакво земљиште се често среће у планинским пределима, треба га такође обогатити по могућству органским ђубривом - прегорелим стајњаком или тресетом, сувише велике комаде камена извадити и додати још хумуса, ако је дубина земљишта мала у односу на захтеве биљака, пише на блогу живот на селу.
Повртњак
У марту се сеју:
- У првој декади : спанаћ, блитва, лук, шаргарепа, грашак, целер, салата и чичока.
- У другој декади: ротквице, целер, першун, паштрњак и мирођија.
- У трећој декади: кељ, купус, келераба.
Припрема расада:
Ово је идеалан период за заснивање расада сезонског поврћа (броколи, прокељ, купус, карфиол, парадајз, краставци, паприка, патлиџан, диња, лубеница), чије се семе може пронаћи у пољопривредним апотекама.
За расад је потребно припремити сандучиће (или старе гајбице) са мешавином земље и песка, распоредити семе и благо га сабити у земљу, залити и оставити на осунчаном и топлом месту до исклијавања. Овако припремљени сандучићи се могу оставити у пластенику или стакленику који се греје већ почетком месеца, а уколико нема грејања у другој половини месеца. Сандучићи се, алтернативно, могу покрити и неким стакленим или пластичним звоном, или чак провидном фолијом или целофаном, како би се обезбедила што већа влажност и топлота, ради бољег клијања. У овом случају потребно је и често проветравање, јер овакви услови погодују и патогеним организмима.
Остали радови
У марту се могу посадити и одређене врсте украсног биља, а то је идеалан месец за пролећну садњу ружа. Током месеца пожељно проредити, разделити лековито, зачинско биље и перене и пресадити га уколико је потребно.
Март је идеално време за орезивање. Орезују се воћке, жбунови који цветају током лета, суве гране хортензија, руже, као и надземни делови перена, који су изумрли током зиме. Живе ограде у овом периоду могу се структурно кориговати. Ако је превише густ склоп грана у средишњем делу живе ограде, може се проредити. Пажљиво уклонити гране које су вишак, а које су оријентисане ка унутрашњости, као и суве и оштећене гране.
Није касно ни за садњу воћака и жбуња уколико тло није смрзнуто или превише влажно. Око стабала старих воћака моће се поставити компост или стајњак. На овај начин се одржава плодност земље, сузбијају корови и омогућава дуже задржавање влаге.
Сада је добро време да отпочнете са прављењем компоста. Компостирање је савршен начин за рециклирање свог биљног отпада, као и одређеног смећа из куће. За узврат добијате идално ђубриво.