У суботу, на ЛЕТЊЕ ЗАДУШНИЦЕ када изнесете ХРАНУ на ГРОБЉЕ, обавезно урадите и ово, обичај који се мора испоштовати
Дан када се обилазе гробови покојника и пале свеће за покој душе!
Верници српске православне цркве у суботу обележавају летње Задушнице.
На Задушнице се у православним црквама служи Света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, а после службе људи обилазе гробља.
Задушнице увек падају у суботу, када се организују и богослужења посвећена упокојенима, јер је Христос дан уочи Васкрсења, које се увек слави у недељу, провео у гробу.
Изношење хране на гробље
Обичај је у Србији да се за Задушнице на гробље износи храна. Код старих Словена приређиване су гозбе познате као тризине у част предака. Храна која се износи на гробље заправо је дељење и иде према веровању покојницима па је боље да буде што разноврснија и богата. Када се храна изнесе, обичај је да се понуде и послуже сви пролазници и богати и сиротиња.
У складу са тим да покојнику намењујемо све што мислимо да је волео да једе и пије за живота, и што желимо да му на тај начин "угодимо", јесте и појава да често рођаци остављају чак и упаљене цигарете на гробовима оних који су били пушачи док су били живи.
Обичај је и да се пре него што се попије на гроб проспе и мало ракије или вина.