Појавиле су јој се СИТНЕ БУБУЉИЦЕ по ЛЕЂИМА, а ПСОРИЈАЗА је постала СВЕ ЈАЧА, ПРОБЛЕМ је био у овим НАМИРНИЦАМА!
Више их не конзумира!
Уколико на леђима или телу имате ситне црвене квржице, оне могу бити знак нетолеранције на глутен. Врло често се јављају екцем и псоријаза. Свраб и сувоћа коже јављају се као одговор имуног система који производи антитела, а симптоми нетолеранције на глутен су умор и проблеми са желуцем.
Ипак, избацивање намирница које садрже глутен из исхране, не представља решење, уколико већ немате ове проблеме, јер то може изазвати додатне проблеме, као што је безвољност и пад енергије.
ПАПАРАЦО ГА УХВАТИО СА 26 ГОДИНА МЛАЂОМ ДЕВОЈКОМ: Славни глумац после ПОВРЕДЕ хода сам! Млађаној партнерки је увео ЈЕДНО правило
Шкорпију РАДУЈЕ само ЈЕДНО, БИК воли СКУПЕ СТВАРИ! Ево шта да ПОКЛОНИТЕ вољеној особи за Дан ЗАЉУБЉЕНИХ!
Оно што морате знати о глутену
Већина нас чула је за безглутенску исхрану, али колико заправо знамо о глутену? Глутен је лепљива супстанца која се налази у готово свим житарицама, а сматра се да је управо он узрочник многих здравствених проблема, посебно оних везаних за гојазност и проблеме са метаболизмом.
Многи нутриционисти рећи ће вам да сте решили већину својих проблема, ако из исхране потпуно избаците глутен, али постоје и неке популарне заблуде о глутену, у које верујемо, а не би требало:
ПАПАРАЦО ГА УХВАТИО СА 26 ГОДИНА МЛАЂОМ ДЕВОЈКОМ: Славни глумац после ПОВРЕДЕ хода сам! Млађаној партнерки је увео ЈЕДНО правило
Џенифер Лопез саветује: "ИЗБАЦИТЕ ОВО ЈЕЛО ЈЕР ЋЕ ВАС УЧИНИТИ 20 ГОДИНА СТАРИЈИМ!"
Безглутенска исхрана побољшава пробаву
Не постоје поуздани докази да ће нам се пробава побољшати, ако из исхране избацимо глутен. Уосталом, потпуно избацивање глутена из исхране, подразумева и знатно смањен унос влакана, што прилично може успорити наш метаболизам и негативно утицати на пробаву.
Глутен је крив за вишак килограма
Ово је још једна од заблуда. Глутен нема никакве везе са вашим килограмима. Губитак телесне тежине зависи о квалитету и количини хране, као и стилу живота. Ако не водите рачуна шта и колико једете, глутен неће имати директне везе са вишком килограма који имате.
Храна без глутена је здравија
Храна без глутена садржи знатно више шећера, соли, засићених масти и калорија, од регуларних намирница, тако да би управо одабиром безглутенске исхране могло доћи до гојазности, јер у организам и не знајући уносите многе штетне супстанце.
Можете да смањите унос глутена, али га, осим ако нисте осетљиви на њега, немојте потпуно избацити из исхране, јер осим што може довести до нежељених ефеката, може довести и до дефицита енергије, што ће вас чинити уморним и безвољним, а то никако не желите.
Житарице које не садрже глутен су: пиринач, просо, кукуруз и киноа.
Такође глутен не садрже хељда, амарант, леблебија, тапиока, које по свом пореклу не спадају у род житарица, као ни шир, раги и теф (из Етиопије), безглутенске житарице који су мање доступне код нас, али ни овас, који је природно без глутена, али због веома честе контаминације овим протеином, веома га је тешко наћи у декларисаном паковању.
У наставку су намирнице које садрже глутен.
Житарице и производи од житарица
- пшеница, овас, раж, јечам, спелта
- гриз
- брашно
- мекиње
- скроб од житарица
- презле
- малтодекстрин
- малтекс- екстракт јечменог слада, сируп од слада, арома и сирће од слада
- пивски квасац
- пиво
- квас
- Тестенине и пецива
- тестенине од белог пшеничног брашна (шпагете, макароне, фусили, гнезда, резанци, нудле… итд)
- интегралне тестенине од целог зрна пшенице
- тестенине од мешаних житарица
- хлеб (бели, црни, полубели, грахам, интегрални, мешани, са семенкама, итд)
- хлеб од проклијалог зрна пшенице, овса, јечма, ражи, спелте
- клице свих горенаведених житарица
- пројара (садржи и пшенично брашно)
- пите, гибанице, бурек, палачинке
- pizza, подлога за pizzu, тортиља
- тост, крутони
- лисната теста (кроасани, погачице, жу-жу, ролнице…)
- пецива (ђеврек, переце, кифле, кајзерице… )
- крофне, мафини
- паста (равиоли, ваљушци, кускус, сеитан, њоке)
- сва остала пецива горе непоменута, која садрже пшеницу, овас, јечам или раж (из пекаре)
Цереалије и индустријски производи
- житне пахуљице овса, пшенице, спелте, ражи и јечма
- мусли, енергетске плочице
- производи “здраве хране” од житарица
- корнфлекс (садржи јечмени слад/сируп/арому)
- крекери, переце, штапићи, рибице…
- традиционални и кремасти умаци и преливи (који садрже брашно или скроб за згушњавање)
- инстант супе, нарочито кремасте,
- азијске нудле (пшеничне)
- жито са орасима, жито са шлагом
- колачи, торте, вафли, бисквити… дакле сви кондиторски производи који садрже житарице или њихове деривате
- соја сос
- зачини за јела са згушњивачима
- смесе за поховање
- маринаде и салатни преливи
- вегетеријански производи од сејтана: бургери, кобасице, виршле
- чипс (неке врсте садрже сирће добијено од малтекса)
- готова јела
- похована храна
- неке месне прерађевине (читајте декларације)
- сладолед