Pojavile su joj se SITNE BUBULJICE po LEĐIMA, a PSORIJAZA je postala SVE JAČA, PROBLEM je bio u ovim NAMIRNICAMA!
Više ih ne konzumira!
Ukoliko na leđima ili telu imate sitne crvene kvržice, one mogu biti znak netolerancije na gluten. Vrlo često se javljaju ekcem i psorijaza. Svrab i suvoća kože javljaju se kao odgovor imunog sistema koji proizvodi antitela, a simptomi netolerancije na gluten su umor i problemi sa želucem.
Ipak, izbacivanje namirnica koje sadrže gluten iz ishrane, ne predstavlja rešenje, ukoliko već nemate ove probleme, jer to može izazvati dodatne probleme, kao što je bezvoljnost i pad energije.
PAPARACO GA UHVATIO SA 26 GODINA MLAĐOM DEVOJKOM: Slavni glumac posle POVREDE hoda sam! Mlađanoj partnerki je uveo JEDNO pravilo
Škorpiju RADUJE samo JEDNO, BIK voli SKUPE STVARI! Evo šta da POKLONITE voljenoj osobi za Dan ZALJUBLJENIH!
Ono što morate znati o glutenu
Većina nas čula je za bezglutensku ishranu, ali koliko zapravo znamo o glutenu? Gluten je lepljiva supstanca koja se nalazi u gotovo svim žitaricama, a smatra se da je upravo on uzročnik mnogih zdravstvenih problema, posebno onih vezanih za gojaznost i probleme sa metabolizmom.
Mnogi nutricionisti reći će vam da ste rešili većinu svojih problema, ako iz ishrane potpuno izbacite gluten, ali postoje i neke popularne zablude o glutenu, u koje verujemo, a ne bi trebalo:
PAPARACO GA UHVATIO SA 26 GODINA MLAĐOM DEVOJKOM: Slavni glumac posle POVREDE hoda sam! Mlađanoj partnerki je uveo JEDNO pravilo
Dženifer Lopez savetuje: "IZBACITE OVO JELO JER ĆE VAS UČINITI 20 GODINA STARIJIM!"
Bezglutenska ishrana poboljšava probavu
Ne postoje pouzdani dokazi da će nam se probava poboljšati, ako iz ishrane izbacimo gluten. Uostalom, potpuno izbacivanje glutena iz ishrane, podrazumeva i znatno smanjen unos vlakana, što prilično može usporiti naš metabolizam i negativno uticati na probavu.
Gluten je kriv za višak kilograma
Ovo je još jedna od zabluda. Gluten nema nikakve veze sa vašim kilogramima. Gubitak telesne težine zavisi o kvalitetu i količini hrane, kao i stilu života. Ako ne vodite računa šta i koliko jedete, gluten neće imati direktne veze sa viškom kilograma koji imate.
Hrana bez glutena je zdravija
Hrana bez glutena sadrži znatno više šećera, soli, zasićenih masti i kalorija, od regularnih namirnica, tako da bi upravo odabirom bezglutenske ishrane moglo doći do gojaznosti, jer u organizam i ne znajući unosite mnoge štetne supstance.
Možete da smanjite unos glutena, ali ga, osim ako niste osetljivi na njega, nemojte potpuno izbaciti iz ishrane, jer osim što može dovesti do neželjenih efekata, može dovesti i do deficita energije, što će vas činiti umornim i bezvoljnim, a to nikako ne želite.
Žitarice koje ne sadrže gluten su: pirinač, proso, kukuruz i kinoa.
Takođe gluten ne sadrže heljda, amarant, leblebija, tapioka, koje po svom poreklu ne spadaju u rod žitarica, kao ni šir, ragi i tef (iz Etiopije), bezglutenske žitarice koji su manje dostupne kod nas, ali ni ovas, koji je prirodno bez glutena, ali zbog veoma česte kontaminacije ovim proteinom, veoma ga je teško naći u deklarisanom pakovanju.
U nastavku su namirnice koje sadrže gluten.
Žitarice i proizvodi od žitarica
- pšenica, ovas, raž, ječam, spelta
- griz
- brašno
- mekinje
- skrob od žitarica
- prezle
- maltodekstrin
- malteks- ekstrakt ječmenog slada, sirup od slada, aroma i sirće od slada
- pivski kvasac
- pivo
- kvas
- Testenine i peciva
- testenine od belog pšeničnog brašna (špagete, makarone, fusili, gnezda, rezanci, nudle… itd)
- integralne testenine od celog zrna pšenice
- testenine od mešanih žitarica
- hleb (beli, crni, polubeli, graham, integralni, mešani, sa semenkama, itd)
- hleb od proklijalog zrna pšenice, ovsa, ječma, raži, spelte
- klice svih gorenavedenih žitarica
- projara (sadrži i pšenično brašno)
- pite, gibanice, burek, palačinke
- pizza, podloga za pizzu, tortilja
- tost, krutoni
- lisnata testa (kroasani, pogačice, žu-žu, rolnice…)
- peciva (đevrek, perece, kifle, kajzerice… )
- krofne, mafini
- pasta (ravioli, valjušci, kuskus, seitan, njoke)
- sva ostala peciva gore nepomenuta, koja sadrže pšenicu, ovas, ječam ili raž (iz pekare)
Cerealije i industrijski proizvodi
- žitne pahuljice ovsa, pšenice, spelte, raži i ječma
- musli, energetske pločice
- proizvodi “zdrave hrane” od žitarica
- kornfleks (sadrži ječmeni slad/sirup/aromu)
- krekeri, perece, štapići, ribice…
- tradicionalni i kremasti umaci i prelivi (koji sadrže brašno ili skrob za zgušnjavanje)
- instant supe, naročito kremaste,
- azijske nudle (pšenične)
- žito sa orasima, žito sa šlagom
- kolači, torte, vafli, biskviti… dakle svi konditorski proizvodi koji sadrže žitarice ili njihove derivate
- soja sos
- začini za jela sa zgušnjivačima
- smese za pohovanje
- marinade i salatni prelivi
- vegeterijanski proizvodi od sejtana: burgeri, kobasice, viršle
- čips (neke vrste sadrže sirće dobijeno od malteksa)
- gotova jela
- pohovana hrana
- neke mesne prerađevine (čitajte deklaracije)
- sladoled