Храна ти се стално ЛЕПИ ЗА ТИГАЊ, чак и онај ТЕФЛОНСКИ? Ево решења за то!
Стручњаци су објаснили зашто долази до ове појаве и како решити проблем.
Александра Федорченко и Јан Хруби, стручњаци за динамику флуида и термофизику, провели су истраживање о понашању уља на врућим, равним површинама и дошли до одговора зашто се храна лепи за тигање, чак и оне квалитетне.
Овај пар тестирао је два тигања са дном дизајнираним да се храна не лепи - једна је пресвучена керамичким честицама, друга има тефлонски премаз. На тигање су ставили мало сунцокретовог уља, а затим су снимили и измерили брзину којом се тигањ сушио.
Решите се прашине, гриња, бактерија и вируса: Ево како да ОЧИСТИТЕ ВАЗДУХ у свом дому!
Ево шта ће се десити ако СВАКОГ ДАНА ЈЕДЕШ БЕЛИ ЛУК - Број 1 ће те изненадити
Ово је највећа шкртица на свету! КУВА РУЧАК У МАШИНИ ЗА ПРАЊЕ СУЂА И ГУЛИ БАНАНЕ ПРЕ НЕГО ШТО ИХ КУПИ
Како је објављено у часопису "Physics оф Флуидс", долази до термокапиларне конвекције - појаве у којој градијент површинског напона утиче на течност, у овом случају уље, да мигрира према ван. Једном кад се то догоди, храна се почиње лепити за средиште посуде.
Да бисте избегли ову ситуацију, стручњаци саветују да повећате количину уља на којој припремате храну тако да цео тигањ буде премазан уљем, загевајте је умерено - немојте одмах на почетку ставити на најјачи пламен, и користите се посудама са дебљим дном. Такође, храну треба мешати често док се припрема, преноси Гизмодо.