Када једе ову посластицу скоро сваки Србин мисли да је реч о сладоледу и МНОГО ГРЕШИ!
Летње посластице увек добро дођу, посебно кад је врућина већ од 10 ујутру.
У нашем народу одавно су се одомаћили сладолед и сорбе, али, иако на први поглед делују исто, уопште нису исти.
Разлика је, првенствено у пореклу. Сладолед, омиљена летња посластица свих од седам до 77 година, специјалитет је италијанских мајстора.
Сорбе је француска делиција и укуса је баш таквог како вам звучи: елегантног, лепршавог, нежног и воћног. Управо из Француске потиче обичај да се сорбе конзумира пре главног јела како би гурманима припремио непца за укусе који следе.
Осим по пореклу, сладолед се разликује од сорбеа, свог рођеног брата (мада понекад изгледају као близанци, руку на срце) и по саставу: рецепти за сладолед подразумевају најмање 10% млечне масти и жуманца. Сорбе не укључује млеко, прави се само од воћа и шећера и, због недостатка масноће, врло је примамљив свим сладокусцима.
Брзо се прави, захвалан је дезерт кад имате много гостију, али и кад желите да сами уживате у слатком укусу лета. Имамо за вас супер рецепт за сорбе од малина и зато се спремите за праву француску авантуру!
- Помешајте 150 г малина (а можете и да експериментишете)
- 200 г СУНОКО шећера (има најслађи шмек)
- 2,5 дл воде
- додајте једну кашику сока од лимуна
- једну кашичицу мирисне ваниле, састојке сједините у блендеру,
- ставите у замрзивач на два, три сата и послужите