АКО ПРИМЕТИТЕ ОВО КАД РАЗБИЈЕТЕ ЈАЈЕ, ОДМАХ ИХ БАЦИТЕ! То је сигуран знак да је "затровано" ОПАСНОМ БАКТЕРИЈОМ
Како препознати покварена јаја? Осим ужасног мириса налик сумпору, постоји и једна суптилна промена која указује да сте у ризику да се "отрујете",
Како препознати да ли је јаје свеже и безбедно за јело? Осим специфичног мириса који недвосмислено показује да је намирница покварена, постоје још неки знакови који указују да јаје садржи штетне бактерије и никако га не треба јести.
"Иако ће се већина људи брзо опоравити од тровања поквареном храном, ипак се код некога могу развити хронични, тешки или чак по живот опасни здравствени проблеми", стоји у извештају о безбедности јаја који је објавила америчка Управа за храну и лекове (ФДА). Зато је изузетно важно да одмах препознате сигнале да је намирница небезбедна за јело и да вам може угрозити здравље.
Сељачки напитак, спас код сваке болести: ОБИЧНА СУРУТКА чисти јетру, ДИЖЕ ИМУНИТЕТ, али само ако се ОВАКО КОРИСТИ
МАЈА ВОЛК ЗАПОЧИЊЕ СВАКО ЈУТРО ОВИМ НАПИТКОМ: Моћна комбинација која чисти црева од токсина и јача цео организам! РЕЦЕПТ
Ако приметите да је беланце ружичасто или се боја "прелива", одмах га баците. Према америчком Министарству пољопривреде (УСДА), промена боје или појава иридесценције (преливање боја), колико год да је суптилна, може да указује на кварење због бактерије "псеудомонас". Конзумирање јаја заражених овим бактеријама може да доведе до тровања храном, кажу стручњаци.
"Ова бактерија производи флуоресцентни пигмент у беланцету јајета. Ако наиђете на такво јаје, баците га", препоручују стручњаци Центра за безбедност јаја. Присуство бактерије "псеудомонас" може да изазове и друге приметне промене у јајима.
"Покварена јаја миришу на буђ, кисело или труло воће", пише у студији објављеној у "Poultry Сциенце". Поред промена у боји, беланце је разводњено и "цеди се“, а на жуманцету се формира беличаста покорица која касније постаје смеђа.
Међутим, нису све промене у боји знак да јаје није безбедно за јело. Док неке указују на кварење, друге су савршено безбедне.
"Замућено беланце (албумен) је знак да је јаје веома свеже. Бистро беланце је показатељ да јаје стари", наводи УСДА. "Боја жуманцета може да варира у нијансама у зависности од исхране кокошке. Ако једе пуно жуто-наранџастих биљних пигмената, жуманце ће бити тамније жуто", додају стручњаци из Управе за храну.
Поред тога, нормално је да приметите малу количину црвене боје у јајима.
"Крваве тачкице су узроковане руптуром једног или више малих крвних судова у жуманцету у време овулације. То не значи да јаје није безбедно", истичу стручњаци УСДА.