Скоро је ЗАБОРАВЉЕНА, а НЕМА ЗДРАВИЈЕ од ове ЖИТАРИЦЕ - Игра важну улогу у здрављу костију и мишића
Пуна је витамина и минерала!
Амарант је биљка која потиче из Централне Америке, а његова култивација датира из цивилизација Инка, Маја и Астека. Семе се сматра делом породице житарица и једно је од шест псеудожитара.
Псеудожитарице су биљке која производе семе или воће које се конзумира као зрно - друге укључују киноју, хељду и чиа семе. Дакле, иако је означено као зрно, амарант је семе.
Астеци су користили амарант не само као главну храну већ и као део својих културних и религиозних ритуала. Данас се амарант углавном производи у Кини, али се такође узгаја у Мексику, Централној Америци и подручјима у Сједињеним Државама. Амарант се користи и у слатким и сланим рецептима и има снажан укус.
СВИМА СУ ДОСТУПНЕ - Намирнице које су извор витамина А, а који је извор младоликости, затеже кожу и одржава виткост
ШТА ЈЕДУ ЉУДИ КОЈИ ЖИВЕ СТО ГОДИНА - Тајна дуговечности је у концепту исхране "Плавих зона"
Зашто је добар амарант?
Манган
Само 1 шоља куваног амаранта садржи преко 105% препорученог дневног уноса мангана. Манган је важна компонента антиоксидативног ензима супероксид дисмутазе, што је научни термин за систем који се бори против слободних радикала у телу.
Протеин биљног порекла
За разлику од многих житарица, амарант је комплетан протеин, што значи да садржи свих девет есенцијалних амино киселина, укључујући лизин, који обично недостаје већини житарица.
Амарант садржи влакна
Амарант је добар извор дијететских влакана, која су неопходна за здраво варење, а која нам помажу да имамо енергије и будемо сити.
Подржава здраве кости
Једна шоља куваног амаранта има 116 милиграма калцијума. Калцијум игра виталну улогу у здрављу костију и зуба и флексибилности мишића.