Са врелог југа Србије још врелија КАФАНСКА ЉУТЕНИЦА: Преукусна, а ПРЕЛАКА за припрему, можете је чак кувати на ЕЛЕКТРИЧНОМ ШПОРЕТУ
Нема ништа лепше и љуће од ове зимнице!
Време зимнице је почело! Увелико се спремају слатка, компоти, џемови, а ево стиже и парадајз на отвореном, па је право време да вам бака Јела представи рецепт за љутеницу.
Нема пуно посла око ње, тако да је можете спремати и у стану на електричном шпорету, али свакако, прави укус и доживљај је ако имате "Смедеревца", па лепо потпалите ватрицу, па велика шерпа, ако имате неког да вам помогне, нека музикица се подразумева....е то је онда доживљај потпун.
СМЕСА која ПРЖИ САЛО са стомака: Најбрже решење уколико имаш проблем са ЗАТВОРОМ, регулише пробаву
КРАЉИЦА СРПСКЕ ТРПЕЗЕ! Ролована ПИТА СА СИРОМ боља је него било који БУРЕК ИЗ ПЕКАРЕ, заврните рукаве и почните!
Потребно је:
- 2 кг паприке
- 1 кг парадајза
- 50 мл сирћета
- 150 мл уља
- 100 гр шећера
- мало мл бибера
- 200-300 гр љуте паприке
- со по укусу
- 4 ћена белог лук
- 1/2 кесице од 5 гр. конзерванса
Припрема:
Парадајз попарити, па га огулити и исећи на коцкице. Уље сипати у шерпу, затим убацити парадајз. Додати шећер и сирће, па га кувати да испари течност.
Паприку и љуту паприку испећи и огулити, па је исецкати. Кад уври парадајз додати паприку и кувати да док течност не почне да ври. Додати со око 2 кашике белог лука пред крај и по жељи сецкан целер и мл. бибера. Ставити конзерванс или сипати док је врућа смеса у тегле и окренути их да се пастеризују. Поређати на полице са осталом зимницом.
Фантастичног је укуса, али је доста љут, па ко воли нек изволи!