Sa vrelog juga Srbije još vrelija KAFANSKA LJUTENICA: Preukusna, a PRELAKA za pripremu, možete je čak kuvati na ELEKTRIČNOM ŠPORETU
Nema ništa lepše i ljuće od ove zimnice!
Vreme zimnice je počelo! Uveliko se spremaju slatka, kompoti, džemovi, a evo stiže i paradajz na otvorenom, pa je pravo vreme da vam baka Jela predstavi recept za ljutenicu.
Nema puno posla oko nje, tako da je možete spremati i u stanu na električnom šporetu, ali svakako, pravi ukus i doživljaj je ako imate "Smederevca", pa lepo potpalite vatricu, pa velika šerpa, ako imate nekog da vam pomogne, neka muzikica se podrazumeva....e to je onda doživljaj potpun.
SMESA koja PRŽI SALO sa stomaka: Najbrže rešenje ukoliko imaš problem sa ZATVOROM, reguliše probavu
KRALJICA SRPSKE TRPEZE! Rolovana PITA SA SIROM bolja je nego bilo koji BUREK IZ PEKARE, zavrnite rukave i počnite!
Potrebno je:
- 2 kg paprike
- 1 kg paradajza
- 50 ml sirćeta
- 150 ml ulja
- 100 gr šećera
- malo ml bibera
- 200-300 gr ljute paprike
- so po ukusu
- 4 ćena belog luk
- 1/2 kesice od 5 gr. konzervansa
Priprema:
Paradajz popariti, pa ga oguliti i iseći na kockice. Ulje sipati u šerpu, zatim ubaciti paradajz. Dodati šećer i sirće, pa ga kuvati da ispari tečnost.
Papriku i ljutu papriku ispeći i oguliti, pa je iseckati. Kad uvri paradajz dodati papriku i kuvati da dok tečnost ne počne da vri. Dodati so oko 2 kašike belog luka pred kraj i po želji seckan celer i ml. bibera. Staviti konzervans ili sipati dok je vruća smesa u tegle i okrenuti ih da se pasterizuju. Poređati na police sa ostalom zimnicom.
Fantastičnog je ukusa, ali je dosta ljut, pa ko voli nek izvoli!