КАРДИОЛОГ УПОЗОРАВА: Бели лук је изузетно ОПАСАН за особе са овим здравственим проблемом, избегавајте га
Опрез!
Бели лук је супернамирница, али особе са одређеним здравственим проблемима не би смеле да га конзумирају.
Бели лук је изузетно здрав, помаже код регулације шећера у крви, штити од гљивичних инфекција и патогених бактерија, вируса и паразита отпорних на лекове. Његов главни састојак је алицин који јача имунитет, али и кардиоваскуларни систем. Бели лук је здрав када се једе сиров, а руски кардиолог Светлана Павличен саветује да барем 10 минута оставимо исецкан бели лук да одстоји, како би алицин деловао у пуној јачини.
Ови АСТРО ЗНАКОВИ су ваши НАЈБОЉИ ПОСЛОВНИ ПАРТНЕРИ: Овнови су идеални за Водолије, а Лавови ће се посебно изненадити...
НИЈЕ САМО МИЉАНА ЗАВРШИЛА НА ЛЕЧЕЊУ - Позната певачица ХОСПИТАЛИЗОВАНА након операције смањења желуца
- Бели лук дугује свој мирис полифенолу алицину који садржи сумпор. Има важну улогу у превенцији кардиоваскуларних болести. Када уђе у крв, алицин је укључен у синтезу водоник сулфида, који опушта зидове крвних судова, и помаже у нормализацији крвног притиска.
- Цео бели лук не садржи алицин, он се формира када чен дође у контакт са ваздухом. Исецкани бели лук треба изгњечити и оставити 10-15 минута пре употребе у кувању - рекла је докторка и упозорила на компликације које може изазвати конзумација белог лука.
- Бели лук је прилично агресиван производ, па га не треба јести на празан стомак. Може оштетити слузокожу желуца и једњака. Бели лук је контраиндикован код пацијената са инфламаторним обољењима гастроинтестиналног тракта у акутној фази - тврди докторка и подсећа да га не треба комбиновати са лековима који се користе за лечење проблема са циркулацијом, разређују крв и тиме спречавају старање угрушака.
Такође, у току трудноће или дојења, узимање белог лука као лека није препоручљиво.