Најбоља је за пробаву - Ова посна намирница има протеина колико и 300 грама меса
Сматра се суперхраном.
У категорију суперхране, односно намирница које имају посебно благотворне учинке на здравље, спадају најразличитије и егзотичне намирнице, али и једноставне, свакодневне и тако честе у исхрани.
Једна од њих је пасуљ.
Препуна је влакана која штите срце. Такође има пуно протеина – пола шољице пасуља има једнаку количину протеина као и 300 грама меса, према подацима ''Америцан Диабетес Associationa''.
Пита мафини од готових кора - Брза укусна вечера или доручак за целу породицу (Рецепт)
Они никада немају пара – Пет знакова којима је увек празан новчаник
Уз протеине и сложене угљене хидрате садржи важне витамине и минерале као што су фолна киселина, манган, калијум, гвожђе, фосфор, бакар и магнезијум. Протеини у пасуљу помажу мишићима у нашем телу, а сложени угљени хидрати пружају стални извор енергије.
Између белог и осталих врста граха, бирајте остале врсте јер садрже антиоксидансе и изофлавоне који су моћан спој који спречава неколико врста рака, у првом реду дебелог црева, смањује ризик од срчаних болести, побољшава чврстоћу костију и здравље простате, а олакшава и симптоме менопаузе.
Иако се о пасуљу писало и у најстаријим пронађеним записима, древни Египћани садили су га још пре Тутанкамона, а јели су га древни Грци у Еуропи и Индијанци у Америци, последњих година пажњу научника привлачи црни пасуљ.
Пун је храњивих твари као што је минерал молибден, који учествује у метаболизму, те витамина Б9 и Б1, влакана, триптофана (есенцијална аминокиселина у људској исхрани), мангана, протеина, магнезија, фосфора и гвожђа. Неки подаци кажу и да црни пасуљ може смањити ризик од срчаних болести за чак 82 посто.
Пасуљ, али и остале махунарке, омиљено су јело вегетаријанаца и вегана јер надокнађују недостатак беланчевина, а често се припремају у комбинацији са житарицама. Пасуљ ваља потопити пре кувања јер ће бити лакше пробављив. Није препоручљиво јести сиров (као ни боб) јер неке врсте граха могу садржавати токсичне твари које се уништавају термичком обрадом, и то већ након десет минута.
Већина махунарки кува се дуже.