Ову ХРАНУ сматрају СУПЕРЗДРАВОМ, али НИЈЕ добра за ДИЈАБЕТИЧАРЕ: Списак НАМИРНИЦА које треба ИЗБЕГАВАТИ
Ево шта се препоручује у овом случају!
Основно правило исхране особе са дијабетесом је избегавање наглог скока шећера, према речима доктора Џералда Бернстина, директора програма за управљење дијабетесом Института за дијабетес "Фридман".
Према његовим речима најопаснија храна за дијабетичаре су газирани сокови и слаткиши, јер тело веома брзо апсорбује ове просте шећере, а на другом месту су угљени хидрати, као и храна са високим садржајем масти.
Глумицу коју СРБИ ОБОЖАВАЈУ муж ухватио у ПРЕВАРИ са СВЕКРОМ - Скандал о којем сви говоре, ево како се ЗАВРШИЛО
ПРЕХЛАДА, УПАЛА ГРЛА, СИНУСА И УХА... Ово су симптоми најчешће инфекције, а ево како да их зауставите и спречите ПРИРОДНИМ путем
Бели пиринач на врху листи
У суштини све што је високо процесуирано, а ту се мисли на индустријску храну, паковану, пржено, поховано и прављено са доста брашна треба избегавати. Бели пиринач баш као и бело брашно могу изазвати скок шећера исто као и слаткиши.
Уместо белог користите интегрални пиринач.
Кафа са вискоким садржајем шећера, шлага и заслађивача
Тешко је одолети фино украшеној чаши омиљеној напитка на бази кафе, али овакве смесе су пуне заслађивача, шећера, слатке павлаке због чега је веома лоша за дијабетичаре.
Банане и диње
Ово воће је богато витаминима и минералима због чега је изузетно добро за детоксикацију у време дијете. Међутим, то не важи за дијабетичаре. Банане, диње и воће као што су брескве, прецизније нектарине налази се на листи забрањеног воћа. Уместо овог воћа определите се за боровнице и зелене јабуке.
ПРЕХЛАДА, УПАЛА ГРЛА, СИНУСА И УХА... Ово су симптоми најчешће инфекције, а ево како да их зауставите и спречите ПРИРОДНИМ путем
Због ове ГРЕШКЕ су вам РАЧУНИ АСТРОНОМСКИ: Ево како да УШТЕДИТЕ уколико се ГРЕЈЕТЕ на струју
Кинеска храна
Ова врста хране пуна је зачина, прецизније соли, масна је и никако није добар избор за дијабетичаре. У овој кухињи се доста користи сок од поморанџе као база за сос, због чега тако рећи, храна плива у шећеру.
На ову листу такође можемо сврстати и воћне смутије, суво воће, мусли са вискоким садржајем шећера, воћни сокови, енергетске чоколадице, пасте, црвено месо и пржени кромпир.
Храна која се препрепоручује
Намирнице са високим садржајем влакана држе шећер под контролом. Идеалне су житарице попути киное и браон пиринач
Пилетина и ћуретина
Ово месо, поготово пилеће и ћуреће груди, су протеинска бомба која ће вам драстично спустити шећер. Идеална мера је 220г по оброку или шницла величине длана. Можете га јести барено или печено, са што мање масноће.
Риба
За рибље месо пуно здраве масти се каже да је најздравије на планети. Лосос, сардине, харинга или инћуни су одлични извори омега-3 масних киселина, који веома повољно утичу на читав људски организам. Од велике је важности да дијабетичари уносе овакву храну, јер су склони срчаном удару и болестима срца. Конзумирање омега-3, вероватноћа да ће се десити болест срчаног мишића или смрт изазвана срчаним ударом сведена је на минимум.
Јаја
Конзумирање јаја, која се могу припремати на безброј начина, заситиће вас на дужи временски период од било које друге намирнице. Јаја појачавају производњу доброг холестерола, али смањују и вишак шећера у крвотоку.
Млечни прозивноси са ниским садржајем масти
Бирајте млеко, јогурт, сир и павлаку са што мањим процентом масноћа. Ако пожелите да конзумирате пуномасне млечне производе, једите и пијте у малим, контролисаним количинама. Препоручљив је и грчки јогурт, који успешно контролише шећер.
Хлеб, пециво и тесто
Богати су добрим угљеним хидратима који не штете дијабетичарима. Тесто од интегралног брашна се много лакше вари од истих производа направљених од белог брашна. Препоручују се и овсене пахуљице и киноа као добар избор за доручак једног дијабетичара.
Цимет
Истраживања су показала да је цимет добара за ову болест, да може утицати на смањење нивоа шећера и утиче на боље деловање инсулина.
Маслиново уље
Смањује лош холестерол и вишак шећера у крви. Помаже и приликом скидања килограма, спречавајући таложење масних наслага у телу.