ДИЈЕТАЛНА ХРАНА ГОЈИ: Ово су највеће ГРЕШКЕ које правите када хоћете да СМРШАТЕ, овако набацујете килажу
Избегавајте их!
Уколико имате проблем са губитком килограма који не спадају упркос томе што сте већ дуго на дијети, то је због неких погрешних уверења о исхрани због којих константно правите грешке.
Нутрициониста Марк Хеман открива о којим грешкама је реч.
ХАОС, МЕРКУР УЛАЗИ У ЈАРЦА: Од НОЋАС се чувајте ПРЕВАРЕ, пробема на послу и у ВЕЗИ, сваки потез је битан
НЕ МОГУ ЗГЛОБОВЕ ДА ПОМЕРИМ! Анабела болује од НЕИЗЛЕЧИВЕ БОЛЕСТИ, а ово су ПРВИ СИМПТОМИ
Овсена каша је добар доручак
Не увек: Можда би било за почетак паметно куповати већ припремљене оброке у продавницама с разним додацима јер тако сигурно можете рачунати на превелик унос шећера.
- Овсена каша се сматра здравим оброком јер утиче на снижавање холестерола, али често се у оним већ спремним за грејање налази пуно шећера, што води до наглог скока шећера у крви, што ће само у коначници појачати глад - напомиње др. Хеман.
Јаја и холестерол
Супротно популарном мишљењу, холестерол у храни коју једете има јако мало утицаја на нибо холестерола у крви. Шећер и угљикохидрати потичу стварање лошег колестерола, а јаја немају везе с тим. Истраживање проведено пре 5 година није пронашло никакву везу између повишеног холестерола и жуманаца.
Дијетални напитак
Ово једноставно није истина.
- Вештачки заслађивали су хиљаду пута слађи од шећера и активирају наш генетски програм и љубав према слатком више од осталих супстанци - наводи лекар те додаје како преваре метаболизам да је шећер на путу што узрокује излучивање инсулина и стварање масних наслага на подручју трбуха.
Доручак је најважнији оброк
Према речима стручњака, овај мит се треба разбити јер упркос истраживањима прескакање доручка неће утицати на губитак килограма и опште здравље. Стручњаци напомињу да је важније слушати своје тело и јести када осетите глад.
Мед као извор шећера
Шећер је шећер и неће никоме помоћи тражење одговора у другим намирницама.
- Ако гледамо из перспективе особе која жели изгубити килограме, мед и агава су калорични - додаје нутрициониста. Циљ је је смањити унос шећера, а не заменити га другим шећером.
Јести више пута дневно мање количине хране
Неки ће стручњаци саветовати како је потребно јести свака сва до три сата како би метаболизам радио најбоље. Но неким људима то никако не одговара јер након тако малих оброка само осећају глад. Оно што се може догодити јест и унос пуно више калорија него да једемо пар оброка у дану, а даље чекање између оброка може ресетовати цео систем и дати вам више енергије те потакнути процес мршављења.
Производи који садрже мало масноћа
Знате ли зашто је авокадо једна од омиљених намирница стручњака за храну? Јер се не гојите због масноћа!
- Масноће нису проблем, од здравих масноћа можете само профитирати, а они производи који садрже мало масноћа често садрже пуно шећера како би били бољег укуса - напомиње др. Хеман те саветује да купите мало козјег сира, али ако желите млеко или јогурт, избегавајте производе с мало масноће.
Чаша вина пред спавање
Можда је тако, али када пијете алкохол пре спавања могуће је да ћете се током ноћи често будити. Квалитет сна одређује скоро све функције па тако и накупљање килограма.
Намирнице без глутена
Колач је колач, па и ако не садржи глутен. Др. Хеман саветује да одабирете намирнице које природно не садрже глутен, попут поврћа, протеина и здравих масноћа. Влакна су такође потребна како би угасила жељу за храном и регулисала пробаву.
Разлог зашто толико волимо храну није у мањку дисциплине, једноставно смо биолошки "зависни" од шећеру, а снага воље ту не помаже - каже Хеман. Важно је пазити на количину уноса и ту је сва мудрост.